Vokiško ekodizaino laureatai 2019: paslaugos

Kasmet Vokietijos Aplinkos Ministerija ir Vokietijos Aplinkos Apsaugos Agentūra renka geriausias eko-dizaino pavyzdžius produkto, paslaugos, koncepcijos ir jaunimo kategorijose.

Pateikiame laureatus paslaugos kategorijoje:

„Donk-EE“ krovininis dviratis

“Donk-EE“ – elektrinė krovininių dviračių dalijimosi sistema Kiolne. Tinkamas dideliems apsipirkimams, persikraustymui ar šeimos išvykai – su „Donk-EE“ sunkūs kroviniai transportuojami be taršos ir ramiai. 60 aukštos kokybės „Donk-EE” galima pasinaudoti 50-tyje vietų visą parą. Nuomos sistema veikia per mobiliąją programą. El. Krovininiai dviračiai gaminami Vokietijoje ir yra varomi žalia elektra. Jie gali nuvažiuoti iki 75 km ir gabenti iki 100 kg krovinį.

„Schwalbe“ kamerų perdirbimas

Dviračių padangų gamintojas „Schwalbe“ kartu su aplinkosaugos tyrimų institutu EPEA sukūrė dviračių kamerų grąžinimo sistemą ir perdirbimo procesą. Iš senų dviračių kamerų pagaminamos naudos – 100 % perdirbtos. Tam buvo sukurtas savo devulkanizacijos procesas. Perdirbant kameras yra taupomos žaliavos ir ir energija bei užtikrinamas pastovios kokybės produktas.

Atnaujinti radijo imtuvai

Pagal šūkį “geresni nei nauji”, senieji radijo imtuvai yra atnaujinami ir aprūpinami šiuolaikinėmis funkcijomis. Rezultatas – šiuolaikinės muzikinės sistemos su retro įvaizdžiu. Tokiuose imtuvuose yra įdiegiamas “Raspberry Pi” procesorius ir jis tampa tinkamas interneto radijui bei transliacijoms.

Sonett

“Sonett“ – ekologiškų ploviklių ir valymo priemonių papildymo stotelė, kuri leidžia nenaudoti plastiko ir atlikti savarankišką užsipylimą parduotuvėje. Šiuo metu, projektas numato stotelėje naudojamų birių konteinerių išėmimą, valymą ir pakartotinį naudojimą. Papildymo stotelė yra patogi vartotojui, nes veikia be elektros energijos ir nereikalauja daug priežiūros.