Mikroplastikas mūsų kosmetikoje

Pasak Nyderlanduose atliktos apklausos rezultatų, 80 proc. respondentų jaudinasi dėl kosmetikoje naudojamo plastiko, o 70 proc. nori, jog jis būtų uždraustas.

Jau 10 metų stambūs kosmetikos gamintojai sąmoningai deda mikro, nano ir skystą plastiką į savo gaminius. Kai kurie iš šių ingredientų turi tam tikrų savybių, bet daugiausia tai – pigus užpildas. Olandų aplinkosaugos organizacijos atliktas tyrimas su 3500 respondentais rodo, jog 80 proc. šis faktas kelia nerimą.

Mikroplastikas yra plastikas mažesnis nei 5 mm ir susidedantis iš polimerų bei cheminių priemaišų. Jis sudėtyje pateikiamas cheminiu pavadinimu (pvz., tetrafluoroethylene ar methyl methacrylate) ir dėl to yra retai atpažįstamas vartotojų.

Olandų aplinkosaugos organizacija The Plastic Soup Foundation, kuri yra judėjimo Break Free From Plastic narė, jau nuo 2012 m. veda Beat the Microbead kampaniją prieš plastiko priedus kosmetikoje ir jų ‘slėpimą’ ingredientų sąraše. Dabartinis šios kampanijos rezultatas – draudimas naudoti smulkius plastikinius karoliukus/ daleles (microbeads) daugumoje dantų pastų ir šveitiklių, bet galutinis tikslas – jog kosmetikoje visai nebūtų plastiko. Kol taip nėra, vartotojai privalo turėti galimybę rinktis.

Dėl to šių metų gegužės pabaigoje organizacija pristatė atnaujintą* nemokamą apps’ą – Beat the Microbead. Apps’as išanalizuoja nufotografuotą produkto sudėtį ir pateikia mikroplastiko informaciją. Beat The Microbead gali atpažinti daugiau nei 500 įvairių mikroplastiko rūšių, taip oficialiai apibūdinamų Europos Chemikalų Agentūros (ECHA), aplinkosaugos organizacijos UNEP ir inžinerinės įmonės Tauw. Pavojingi ingredientai identifikuojami raudona spalva, o tų, kurių įtaka aplinkai ir žmogui nenustatyta dar, – oranžine.

Be to, apps’as padeda atrasti daugiau nei 70 kosmetikos prekės ženklų, kurių produktuose nėra plastiko.

*Pirma versija pristatyta 2012 m.

Maria Westeros (The Plastic Soup Foundation vadovė) sako, jog jų kantrybė baiginėjasi. Atviruose laiškuose gamintojams bei Olandų ir Europos parlamentams ši ir kitos NVOs reikalauja skaidrumo apie micro, nano ir skystą plastiką. Kol to nėra, The Plastic Soup Foundation pateikia įrankį vartotojams, norintiems sąmoningai pasirinkti.

Originalus straipsnis ir daugiau informacijos: https://plasticsoupfoundation.app.box.com/s/oflqy0yxvzjp2c7khj7bptn1vqtl0gyo