Kovojant su COVID-19 viruso plitimu: ar nešioti apsaugines kaukes ir ką galima pasidaryti namie?

Nepaisant to, jog Lietuvoje kovo pabaigoje buvo paskelbta, jog kaukes viešumoje dėvėti privaloma, turiu prisipažinti, jog iki šiol nesupratau, kodėl reikia apsauginių veido kaukių. Panašu, jog aš tokia ne viena, nes tikrai viešumoje ne visi jas dėvi. Suprantu, jog jas verta nešioti, jei turi įtarimų, kad turi COVID-19 virusą ar dažniau būni viešosose erdvėse. Aš didžiąją laiko dalį praleidžiu namie, būnu gamtoje atokiau žmonių, plaunu ir dezinfekuoju rankas bei daiktus (taip, plaunu siuntinyje esančius daiktus su muilu!), prisidengiu kosėdama ir čiaudėdama bei stengiuosi neliesti veido. Ar tokiu atveju reikia kaukės? Nusprendžiau šį straipsnį pradėti būtent šiuo klausimu.

Kada ir kodėl reikia apsauginės veido kaukės

Pasaulio sveikatos organizacija (angliškai “world health organization”, o toliau straipsnyje “WHO”) šiuo metu teigia, jog kaukę reikia dėvėti, kai: 1) rūpinatės COVID-19 užsikrėtusiu žmogumi, o pats esate sveikas; 2) jei čiaudite, kosėjate ar turite sunkumų kvėpuojant (tuo pačiu susisiekite dėl koronaviruso tyrimo); 3) kaukės yra efektyvios tik kartu dažnai plaunant rankas muilu arba dezinfekuojant.

Koronavirusas gali būti skleidžiamas lašeliais, kai žmogus kosėja, čiaudi ar šneka. O vėliau šie gali pernešti virusą į organizmą per akis, burną ir nosį arba tiesiogiai, arba liečiant užkrėstą daiktą.

Vis dėlto, JAV Masačiusetso technologijos institutas (MIT) atliko tyrimą, kad įvertintų, kiek toli sklinda lašeliai žmogui čiaudant ir kosėjant, naujai atsižvelgiant į lašelių judėjimo būdą. Jų rezultatai parodė, jog smulkiausi lašeliai (pavirtę aerozolio debesiu) asmeniui kosėjant gali sklisti iki 6 m, čiaudint – iki 8 m. O tai reiškia, jog dabar rekomenduojamas 2 metrų atstumas (o gerai pagalvokime, kiek tai pavyksta padaryti) iš tikro nėra saugus. Taigi tokiu atveju nešioti kaukę būtų rekomenduojama esant uždarose erdvėse. Nors kaukės be filtro neapsaugos nuo smulkiausių lašelių, bet jos gali nukreipti tiesioginį srautą į šonus nuo nosies ir burnos (o kaip akys?).

Balandžio 2 d. BBC straipsnyje rašoma, jog WHO atliks tyrimą įvertinti, ar reikia dėvėti kaukes visiems, esantiems viešumoje, atsižvelgiant į didesnį užkrėtimo atstumą. O ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) kaukes, nors neseniai dar sakė, jog kaukės nebūtinos viešumoje, šiandien jos jau įtrauktos į rekomendacijas, kaip apsisaugoti nuo viruso. Be to, nuo balandžio pirmųjų dienų dėvėti kaukes viešumoje patarė JAV, Vokietijos ir Prancūzijos valdžia.

Galima pažvelgti ir į Kinijos patirtį. Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos direktorius George Gao kovo pab. pasakė, jog JAV ir Europa daro didžiulę klaidą, neliepdamos dėvėti kaukes viešumoje. Jis paaiškina, jog ir kalbant, lašeliai pasklinda iš burnos ir, net neturint simptomų, virusą galima paskleisti šnekant. Taip pat statistika rodo, jog šalys, kuriose labiau priimtina nešioti kaukes (tokios kaip Japonija ir P. Korėja), viruso sklidimą suvaldė sėkmingiau nei tos, kurios nenešioja.

Ši informacija mane įtikinto, jog kaukę dėvėti būtina, esant viešose uždarose patalpose ar būnant lauke, kur daug žmonių. Einant į gamtą pasivaikščioti, kur beveik nėra žmonių bei galima iš tolo apeiti asmenį, nemanau, jog kaukė reikalinga (aišku, jei planai keičiasi ar žmonių pasirodo daugiau nei tikėtasi, kaukę su savimi nešiotis būtų protinga!).

O dabar – kokios kaukės būna ir kiek jos apsaugo.

Apsauginių kaukių rūšys

Šiuo atveju dažniausiai minimos 3 tipų kaukės: N95, medicininės kaukės, medžiaginiai veido dangalai. N95 ir medicinės kaukės viduje turi sintetinio pluošto filtrą. Efektyviausiai nuo smulkių ir stambių lašelių apsaugo N95, bet dėl jų trūkumo prašoma šias kaukes palikti naudoti medikams ir visiems dirbantiems su užkrėstaisiais. Medicininės kaukės apsaugo nebe taip gerai kaip N95 dėl to, bet jos yra 3 kartus efektyvesnės nei namų gamybos. Medžiaginiai veido dangalai gali būti įvairūs: nuo skarelės ar šaliko iki namie pasiūtų lino, medvilnės ar kitų medžiagų kaukės.

Nedidelis 2013 metais atliktas veido dangalų tyrimas* parodė, jog namų gamybos dangalai gali būti visai efektyvūs, o labiausiai iš jų – virtuvinis rankšluostis (panašu, jog čia kalbama apie kilpinę medvilnę), patalynės medžiaga bei 100% medvilnės marškinėliai. Sluoksniavimas padidina efektyvumą iš esmės, o dvigubo sluoksnio rankšluostis yra ypatingai efektyvus. Šilkas bei linas yra mažiau efektyvūs nei medvilnė. Pasak tyrimo, namų gamybos kaukė turėtų būti naudojama kaip paskutinis variantas, bet yra geriau nei nieko, nes veikia kaip fizinis barjeras.

*tyrime kalbama apie gripo pandemiją, bet COVID-19 sklinda tokiu pačiu būdu kaip gripas, todėl galima naudoti šį tyrimą kaip pavyzdį.

*B atrophaeus yra apie 1 mikrono dydžio (panašūs kaip juodligės ir maro); bacteriophage MS2 yra 0,02 mikrono dydžio (mažesnės nei koronaviruso).

Nepaisant jų efektyvumo, N95 ir medicinės kaukės yra tik vienkartinio naudojimo (nors dabar jau mokslininkai testuoja N95 kaukių išvalymo ir pernaudojimo galimybes) ir paliekamos profesionalams. Taip pat sudėtyje jos turi plastiko. Kai kurie rūbų gamintojai siūlo įvairias miksuotų medžiagų kaukes, dengtas ir nedengtas sidarbo jonais, tačiau dažnai jų gaminamose kaukėse randama sintetinių pluoštų, prisidedančių prie taršos, o ir jonai išskiriami į aplinką, skalbiant gaminius. Tai kokie aplinką tausojantys ir efektyvūs pasirinkimai?

CDC savo puslapyje nurodo, kaip galima pasigaminti kaukes namie. Jie siūlo kelių tipų: dvigubo sluoksnio medvilnines, paprastas nesiuvamas greitas iš medvilninių marškinėlių bei iš bandanos (tikėtina, jog medvilnės-dirbtinių medžiagų mišinys) ir kavos filtro.

Atsižvelgus į aukščiau minėto tyrimo rezultatus, rekomenduojami būtų bent 2 sluoksniai medžiagos. Efektyviausia yra kilpinė ar smulkiai suausta medvilnė.

Namų gamybos kaukių naudojimas

Kalbant apie visas kaukes, labai svarbu, jog užsidėti ir nusiimti kaukę reikia neliečiant akių, nosies, burnos bei muilu išplautomis ar dezinfekuotomis rankomis. Nešiojant svarbu uždengti nosį. Negalima tų pačių kaukių nusiimti parūkyti ar pavalgyti ir užsidėti vėl – jos turi būti nešiojamos be pertraukos arba keičiamos. Reiktų jas užsidėti taip, kad gerai priglustų (deja, naminės kaukės čia mažiau efektyvios, lyginant su medicininėmis).

Kalbant apie namų gamybos kaukes, daugumoje straipsnių minima, jog būtina kaukių nebenešioti, jei jos sudrėko. Gyd. A. Macijauskienė teigia, jog naminės kaukės negali būti nešiojamos daugiau nei 1-2 val. Vis dėlto, minėtas tyrimas teigė, jog kaukių efektyvumas nesumažėja net po 3 val. naudojimo.

Taip pat svarbu jas taisyklingai prižiūrėti. Daugumoje straipsnių rašoma bei patys siūvėjai rekomenduoja plauti kaukes po kiekvieno nešiojimo (kai kurie siuvėjai sako, jog labiausiai svarbu išlyginti). CDC teigia, jog užtenka jas išplauti skalbimo mašinoje. Infekcijų kontrolės gydytoja Aušra Macijauskienė teigia, jog kaukę reiktų plauti bent 70 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje bent 25 min., medvilnę ir marlę galima dar pavirinti porą min. Dažnai minima, jog kaukę užtenka išplauti ir su vandeniu bei muilu ir išlyginti gerai įkaitintu lygintuvu.

WHO atkreipia dėmesį, jog kaukių nešiojimas gali būti kenksmingas kelias atvejais: 1) jos gali būti užkrėstos per kitų kosulį ar čiaudėjimą arba jas užsidedant, nusiimant; 2) dažnas rankų plovimas/ dezinfekavimas bei socialinio atstumo išlaikymas yra efektyvesni*; 3) jos gali suteikti netikro saugumo jausmo.

*dabar jau svarstoma, galbūt kaukių nešiojimas viešumoje yra tiek pat efektyvus, kaip ir atstumo išlaikymas bei rankų higiena.

Mano patirtis

Maniškė kaukė yra iš dvigubo sluoksnio medvilnės su kišenėle, į kurią galima įsidėti dar kitą medžiagą, pvz., popierinę servetėlę ar dar kokių medžiagų (skaičiau apie marlę, gal kokių sinteninių pluoštų atraižų iš turimų nereikalingų rūbų). Tikėtina, jog sluoksniuojant skirtingas medžiagas, efektyvumas turėtų didėti. Aš į vidų įsidedu popierinio rankšluosčio gabalėlį arba servetėlę.

Būti užsidėjus kaukę daugiau nei 1-2 val. man yra sunku – ji sudrėksta, jaučiasi diskomfortas. Todėl ją deduosi prieš eidama į viešas uždaras erdves (žinoma, švariomis rankomis dar būnant namie!) bei renkuosi karantinuotis namie ir atokiai gamtoje J Po kiekvieno naudojimo kaukę išplaunu muiluotu vandeniu ir išlyginu gerai įkaitintu lygintuvu.

Pastaba

Tyrimų apie namie gamintų kaukių efektyvumą vis dar trūksta, patarimai ir informacija internete nuolat kinta, todėl rekomenduoju būti atsargiems ir pasidaryti papildomą tyrimą su naujausiomis žiniomis.

Šaltiniai:

  1. World Health Organization. Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: When and how to use masks.
  2. BBC. Coronavirus: Who needs masks or other protective gear?
  3. BBC. Coronavirus: Expert panel to assess face mask use by public.
  4. JAMA Network. Turbulent Gas Clouds and Respiratory Pathogen Emissions.Potential Implications for Reducing Transmission of COVID-19.
  5. Science. Not wearing masks to protect against coronavirus is a ‘big mistake,’ top Chinese scientist says.
  6. Centers for Disease Control and Prevention. How to Protect Yourself & Others.
  7. Live Science. Should you wear a face mask to prevent COVID-19? Experts disagree.
  8. CNN. Asia may have been right about coronavirus and face masks, and the rest of the world is coming around
  9. STAT. Every American should wear a face mask to defeat Covid-19.
  10. World Health Organization. Q&A: Similarities and differences – COVID-19 and influenza.
  11. Centers for Disease Control and Prevention. Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19.
  12. The Telegraph. Face masks: have we been asking the wrong question all along?
  13. LRT. Keičiasi kai kurių Vakarų šalių pozicija dėl kaukių dėvėjimo.
  14. 15min. Daugkartinės apsauginės kaukės: iš ko gaminamos, ar gali apsaugoti nuo koronaviruso ir kaip pasigaminti pačiam.
  15. Davies A. et al. (2013). Testing the Efficacy of Homemade Masks: Would They Protect in an Influenza Pandemic? Disaster Medicine and Public Health Preparedness. Nuoroda: čia.
  16. Vox. Everything you need to know about making your own face mask.