Endokrininę sistemą ardančių medžiagų žala moterų reprodukcinei sveikatai

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos (toliau vadinamos angliškos frazės “endocrine disrupting chemicals” trumpiniu EDCs) lydi mūsų kasdienybę per įvairius daiktus ir priemones. EDCs siejami su BPA, pfalatais, pesticidais, PFAS, PFOA, PFOS ir daugiau:

  • BPA bei pfalatai randami plastikiniuose gaminiuose ir pakuotėje (BPA naudojama kieto plastiko gamyboje bei dengiant aliuminio skardines, pfalatai naudojami plastiko minkštinimui). Dabar jau ištirta, jog kenksmingas plastikas ir be BPA (BPA-free).
  • Pesticidai randami vaisiuose ir daržovėse.
  • PFAS (ir panašūs) randami įvariuose “protinguose” gaminiuose: nepridegančiose keptuvėse, vandeniui ir purvui atspariuose rūbuose, kiliminėje dangoje, balduose.
  • Kiti EDCs randami antimikrobiniuose gaminiuose, kuriuose yra triklosano ir triklokarbano: muile, prausimosi priemonėse ir daugiau.
  • Parabenai randami kosmetikoje.

Be to, EDCs randami ir ore, vandenyje, žemėje, todėl su šiais chemikalais nesusidurti neįmanoma. EDCs kelia grėsmę ne tik dėl to, kad randami visur, bet ir dėl to, kad net mažos dozės gali būti labai kenksmingos, o padariniai sveikatai gali būti pastebėti ir daug vėliau.

Daugumos viršuje minėtų medžiagų neigiami padariniai jau nemažai metų tiriami ir užfiksuoti. Net neabejotina, jog EDCs kenkia gyvūnų, žmonių sveikatai ir aplinkai. Vis dėlto, dar padaryta nepakankamai tyrimų apie tai, kokią įtaką šie chemikalai daro moterų reprodukcinei sistemai. Dėl to Europos komisija finansavo net 8-is tyrimus, skirtus geriau atpažinti EDCs ir jų daromą žalą. Vienas iš šių projektų vadinasi FREIA: “Female Reproductive toxicity of Endocrine disrupting chemicals (EDCs): a human evidence-based screening and Identification Aprroach”. Šio projekto tikslai yra: 1) suprasti, kokius padarinius EDCs kelia moterų sveikatai; 2) išvystyti naujus bei patobulinti esamus testavimo metodus, siekiančius atrasti riziką keliančius EDCs bei paremti apsaugines reguliacines priemones; 3) viešinti tvaresnes alternatyvas, tausojančias moterų sveikatą.

FREIA 2020 m. vasarį paskelbė ataskaitą, kurioje pateikia informaciją, kas iki šiol žinoma apie EDCs ir jų poveikį moterų reprodukcinei sveikatai, bei su kokiais iššūkiais susiduriama, norint adekvačiai reguliuoti EDCs Europos rinkoje, ir kaip FREIA stengiasi tai pataisyti. Pilną ataskaitą rasite čia (anglų kalba), o aš žemiau pristatysiu svarbiausius punktus.

1. Endokrininė sistema yra sudaryta iš vidaus sekrecijos liaukų, kurios į kraują išskiria hormonus (paveiksliukas žemiau). EDCs, ardydami endokrininę sistemą, daro žalą hormoninei sistemai, o pastaroji yra ypatingai svarbi moterų reprodukcinei sveikatai. Endokrininės sistemos ardymo padariniai gali jaustis net vėlesnėms kartoms, nes EDCs gali būti perduodami nėščių moterų embrionams bei naujagimiams per pieną.

2. Žala hormoninei sistemai siejama su problemomis nėštumo ar gimdymo metu, ansktyva paauglystė, menstruaciniais sutrikimais, policistiniu kiaušidžių sindromu (PCOS), endometrioze, krūtų vėžiu, ankstyva menopauze. Kasmet Europoje išleidžiama 163 milijardai EUR EDCs sukeltų ligų gydymui. Iš jų 163 milijonai EUR skiriami gimdos ataugoms, 1.25 milijardai EUR – endometriozei, 4.7 milijardai EUR – dirbtiniam apvaisinimui.

3. Didžiausias susirūpinimas dėl galimų EDCs pasekmių reprodukcinei sistemai atsirado iš vyrų nevaisingumo tyrimų. Deja, į moterų reprodukcinę sveikatą ilgai nebuvo kreipiama pakankamai dėmesio. Dabar matoma, jog susidūrimas su EDCs sirtingais brendimo laikotarpiais moterims gali sukelti skirtingas ligas. Įprastas požiūris “priklauso nuo chemikalų dozės” čia nebetinka ir reikia įtraukti asmens, kuris susiduria su EDCs, brandos laikotarpį į analizę. Tai yra daug iššūkių keliantis pokytis, bet turės nemažai teigiamų pasekmių chemikalų reguliacijai.

4. ES įstatymai reikalauja ištestuoti chemikalų, norimų paleisti į rinką, poveikį sveikatai. Informacija, kurią turi pateikti industrija, skiriasi pagal chemikalų tipą: pesticidai, biocidai ar gamybiniai chemikalai. Standartinių testų protokolai yra patvirtinti OECD. Deja, šie testai negeba tinkamai užfiksuoti EDCs padarinių sveikatai, įskaitant moterų vaisingumą. Ypač šis testų nepakankamumas patebimas norint suvokti padarinius vaisiui, naujagimiui ar paaugliui.

Specifiniai identifikaciniai EDCs kriterijai egzistuoja tik pesticidams ir biocidams. Kalbant apie gamybinius chemikalus, jie vertinami tik atskirais atvejais ir pasinaudojant esamais moksliniais tyrimais bei specialistų nuomonėmis. Nėra reguliacijų, kurios iš tikro padėtų identifikuoti EDCs kosmetikoje, žaisluose, su maistu besiliečiančiose medžiagose. Šis trūkumas buvo pastebėtas seniai ir 2019 m. Europos komisijos prezidentas paskelbė, jog EDCs yra aukšto prioriteto klausimas.

Taigi, susidūrimas su EDCs gali sukelti labai rimtų padarinių sveikatai ir jau dabar svarbu apie tai kalbėti, tirti, keisti gyvenseną bei įtraukti jaunimą, kad jie galėtų daryti tinkamus sprendimus ateičiai.