COVID-19, plastikas ir daugkartinio naudojimo daiktai

Mūsų gyvenimas atrodo pasikeitė pernakt. Dabar daug neužtikrintumo, baimės dėl savo ir artimųjų sveikatos, ekonominės situacijos. Ši baimė gali suparalyžuoti ar paskatinti mus bei kitus elgtis neatsakingai. Tuo pačiu, pandemija leidžia pažvelgti plačiau, pergalvoti savo vertybes, kurti bendruomenes. Saugodami bei gelbėdami SAVE ir KITUS, kviečiame taip pat atsakingai rūpintis GAMTA!

Plastiko industrija naudojasi situacija

Plastiko industrija, naudodamiesi žmonių baime, teigia, jog vienkartinės plastikinės prekės yra saugesnės nei daugkartinio naudojimo. Jau dabar Niujorkas sustabdė vienkartinių plastikinių gaminių draudimą (kuris turėjo įsigalioti kovo 1 d.), Starbucks ir Dunkin Donuts stabdo leidimą naudotis daugkartinėmis taromis, restoranai grįžta prie vienkartinių pakuočių, Naujojo Hampšyro (JAV valstija) gubernatorius uždraudė naudoti savo maišelius parduotuvėje ir liepė parduotuvėms užsakyti naujų plastikinių ir popierinių. Tai ne tik sumenkina NVOs pasiekimus bei priimtus sprendimus dėl vienkartinio plastiko atsisakymo, bet ir prisideda prie jau dabar didžiulės plastiko taršos.

Greenpeace USA Vandenynų kampanijos direktorius John Hocevar teigia, jog pasak Nacionalinio sveikatos instituto (NIH), CDC, UCLA ir Prinstono Universiteto mokslininkų, virusas ant plastiko laikosi ne ilgiau nei 2-3 dienos*. J. Hocevar pabrėžia, kad šiuo atveju dar neturime pakankamai žinių, kaip teisingai tvarkytis su COVID-19 sukelta pandemija, todėl tai neturėtų būti šansas skatinti naftos ir plastiko rinkas, ypač atsižvelgiant į tai, jog virusas ilgiausia išlieka ant plastiko, lyginant su kitomis medžiagomis, o pati plastiko gamyba, šiukšlinimas, perdirbimas yra kenksmingi žmonių sveikatai ir aplinkai. Šiuo metu geriausias sprendimas yra griežta higiena. Kol mes saviizoliuojamės, galime panaudoti šį laiką augimui ir tobulėjimai, o ne status quo išlaikymui. Kai tik galime naudoti daugkartinio naudojimo prekes, stenkimės jas rinktis ir būkime atsakingi už jų tvarkingą išvalymą. Ir nepaisant krizės, įmonės turi rūpintis, jog produktai būtų saugūs jų darbuotojams, klientams bei gamtai.

*Kiti tyrimai rodo kitokią informaciją – jog virusas ant plastiko išlieka apie 9 dienas. Nepaisant to, kad tyrimų dar trūksta, galime vadovautis naujausiais 2020 m. kovo mėn. paskelbtų tyrimų rezultatai: SARS-CoV-2 nebebuvo rasta: ant plastiko ir nerūdijančio plieno – po 3 d., popieriaus ir kartono – po 1 d.

Kaip naudotis daugkartiniais daiktais?

Taigi, kaip suprantate, vienkartiniai gaminiai nėra saugesni. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip perduodamas virusas. John Hopkins Universiteto infekcinių ligų ekspertė Amesh Adalja teigia, jog virusas keliauja per kosulį ir čiaudulį. Ji skatina dažnai plauti rankas, neliesti veido ir prisidengti čiaudant bei kosint. Be to, pasak Teksaso Universiteto mikrobiologijos profesoriaus Vineet Menachery, dezinfekcinės medžiagos, sudėtyje turinčios 60-70 proc. etanolio, sunaikina virusą per mažiau nei 1 min. Taigi, imant vienkartinį daiktą, kuris buvo paliestas transportuojant, parduodant, išstatant į lentynas ir t.t., yra tokia pat tikimybė užsikrėsti, o gal net didesnė nei atsakingai naudojant daugkartinius daiktus. Jau nekalbant apie tai, jog tausojate gamtą J

O čia – papunkčiui, kaip naudotis daukgartinėmis taromis ar kitais daiktais, išsaugant savo ir kitų sveikatą:

  1. Išplauti daiktą su karštu vandeniu ir muilu/ plovikliu po kiekvieno naudojimo, o dar geriau – indų plovimo mašinoje. Taip pat nepamiršti išskalbti daugkartinių pirkinių maišelių.
  2. Žiūrėti, kas ir kaip liečia daiktą. Šiais daiktais naudokitės taip, kad nesiliestų su kitais paviršiais/ žmonėmis.
  3. Atsižvelgite į tai, ką patys liečiate. Kaip ir bet kuriuo metu (ne tik per pandemiją), nusiplaukite rankas po kiekvienos viešai esančio daiktos/ paviršiaus/ mygtuko lietimo (pvz., pilant vandenį iš bendro vandens fontano), o tada toliau naudokitės savo daugkartine tara.
  4. Dar geriau, jei kavos puodelius, vandens gertuves prisipildote namie.

O svarbiausia, nepriklausomai nuo to, ar imate/ liečiate vienkartinį, ar daugkartinį daiktą, būdami viešoje erdvėje plaukite rankas bei nelieskite burnos, nosies ir akių. Galbūt atsakingas daukgartinių prekių naudojimas, priežiūra galėtų gerai užtvirtinti ‚zero waste‘ gyvenseną? Gal prie daugkartinių/ papildymų/ palaidų sistemų atsiras dezinfekavimo/ plovimo galimybės ir tai taps norma?

Pabaigai- įdomus interviu su ekotoksikologijos doktorante ir Food Packaging Forum direktore Jane Muncke: https://www.upstreamsolutions.org/podcasts/reuse-resilience-and-covid-19 .

Šaltiniai:

  1. Greenpeace USA. Industry should not exploit COVID-19 to push more plastic pollution.
  2. Van Doremalen, N. et al. (2020). Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. The new england journal of medicine. Nuoroda: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc2004973
  3. European Plastic Product Manufacturer. Plastics industry excels during coronavirus pandemic.
  4. Politico. Plastics industry goes after bag bans during pandemic.
  5. Inside climate news. Polluting Industries Cash-In on COVID, Harming Climate in the Process.
  6. Waste Dive. COVID-19 puts BYO coffee cups on hold, but sanitized reusable systems could fill the void
  7. Wired. Covid-19 Fears Shouldn’t Trash Your Zero Waste Efforts.
  8. Bloomberg Green. Plastics Had Been Falling Out of Favor. Then Came the Virus.
  9. Huffpost. Is It OK To Use A Reusable Water Bottle During The Coronavirus Outbreak?
  10. Surfrider Foundation. Plastic Pollution during the Pandemic: Reusables are Still Safe.
  11. Plastic Pollution Coalition. BREAKING: COVID-19 Virus Lives At Least 2x as Long on Plastic Compared to Cardboard.
  12. Kampf G., Todt D., Pfaender S., Steinmann E. (2020). Persistence of coronaviruses on inanimate surfaces and their inactivation with biocidal agents. Journal of Hospital Infection. Vol. 104, pp. 246-251. Nuoroda: https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/pdf
  13. Upstream. Plastic pollution, reuse, and COVID-19.