Kai kurie plastikiniai vaikų žaislai skleidžia nuodingas medžiagas

Tyrėjai iš Arnika, BioDetection Systems ir International Pollutants Elimination Network (PEN) atliko įspūdingą pirmą kartą atliktą tokį tyrimą patikrinti, kokią įtaką toksiniai chemikalai, randami plastikiniuose vaikų žaisluose ir kituose daiktuose, turi žmogaus ląstelėms. Rezultatai parodė, jog tam tikro perdirbto plastiko žaislai gali reikšmingai prisidėti prie dieninės vaikų, čiulpiančių savo žaislus, dioksino dozės. Toksinių chemikalų kiekiai, rasti visuose nagrinėjamuose pavyzdžiuose, yra sulyginami su kiekiais, esančiais pavojingose atliekose, tokiose kaip pelenuose šiukšlių deginimo jėgainėse.

Tyrėjai nustatė, jog žaislai, pagaminti iš juodo plastiko (kuris dažniausiai perdirbtas plastikas) yra toksiški žmogaus ląstelėms. Tokie žaislai gali turėti rimtų sveikatos pasekmių vaikams, čiulpianties savo žaislus. Buvo tiriami žaislai, įsigyti Argentinoje, Vokietijoje, Čekijos Respublikoje, Indijoje, Nigerijoje ir Portugalijoje.

Dioksinai yra vieni iš pavojingiausių chemikalų ir net maži kiekiai gali būti labai kenksmingi. Bromuoti dioksinai yra siejami su žala smegenų vystymuisi, imuninei sistemai, padidėjusia rizika susirgti vėžiu bei skydliaukės ligomis. Jie susiformuoja gaminant bromuotus antipirenus. Kai plastikas su bruomuotais antipirenais yra surenkamas ir perdirbamas karštyje, siekiant sukurti naujus plastikinius produktus, paleidžiami papildomi bromuoti ir chloruoti dioksinai. Nors šie dioksinai nėra uždrausti, Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) teigia, jog bromuoti dioksinai yra tiek pat kenksmingi kiek chloruoti dioksinai. Ekspertai prašo griežtesnės bruomuotųjų reguliacijos.

Ši studija parodo neigiamą žiedinės ekonomikos pusę, siekiančią sumažinti plastiko taršą, didinant plastiko perdirbimą. Dabartinės perdirbimo sistemos leidžia naudoti plastiką su ugniai atspariais chemikalais ir dioksinais, o to rezultatas – sveikatai žalingi daiktai (tokie kaip šie tirti žaislai).

Originalus straipsnis: https://ipen.org/news/some-plastics-can-poison-children