Alternatyva Kauno atliekų deginimo jėgainei

Kaune veikianti atliekų tvarkymo įmonė pasinaudojo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) teikiama paramos galimybe pagal finansavimo priemonę „Inovaciniai čekiai“ skatinančia verslo ir mokslo bendradarbiavimą. UAB „Vialita“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį su gilias tradicijas plazminių technologijų srityje turinčiu Lietuvos energetikos institutu, siekiant įvertinti šios technologijos perspektyvą atliekų tvarkyme.
Atliekų tvarkymui keliami aukšti reikalavimai, auga visuomenės susirūpinimas bei susidomėjimas aplinkos apsauga ir atliekų rūšiavimu, o Europos Komisija siekia ambicingų „Žiedinės ekonomikos“ tikslų. Vis dėlto, atliekų šalinimas ir perdirbimas vis dar yra aktuali ir neišspęsta problema. Šia verslo ir mokslo partneryste siekiama spręsti miestui ir šaliai aktualius aplinkosauginius klausimus prisidedant prie keliamų aukštų reikalavimų įgyvendinimo.
Pasinaudojant Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros suteikta parama, apjungus verslo patirtį ir mokslo potencialą bus siekiama pritaikyti naujausiais technologijas. Tiriamaisiais darbais bus nustatytos plazminių technologijų panaudojimo galimybės ir jų pritaikymo efektyvumas tvarkant atliekas, o gauta informacija ir rezultatų analizė tikėtina pritrauks suinteresuotus investuotojus.