Europos parlamento nariai užblokavo ES pasiūlymą leisti toksišką šviną perdirbtame PVC

2020 m. vasario 20 d. Europos parlamento nariai pasisakė neigiamai prieš Europos Komisijos pasiūlymą leisti švino turinčio perdirbto PVC (polivinilchlorido) prekybą ES. Šį sprendimą palaiko Sveikatos ir aplinkos aljansas (HEAL), ClientEarth ir Europos aplikosaugos biuras (EEB), ypač atsižvelgiant į tai, kad Europos Komisija žadėjo neleisti toksinių medžiagų tvaresnėje ekonomikoje (pagal Europos Žaliąjį Paktą).

Švinas yra gerai žinoma toksiška medžiaga. Nėra jokio net mažiausio kiekio, kuris būtų saugus sveikatai, o padariniai gali būti grėsmingi. Jis gali pakenkti net keliems organams ir sukelti vėžį. Nėščios moterys, susidūrusios su dideliu kiekiu švino, gali patirti persileidimus, išankstinį gimdymą bei susilaukti mažo svorio naujagimių.

Europos parlamento aplinkosaugos komitetas atmetė Europos komisijos pasiūlymą jau sausio mėn., sakydami, jog rūšiavimas neturėtų suteikti teisės ir toliau naudoti toksiškas medžiagas, nes šių medžiagų išvengimas jau ciklo pradžioje yra svarbiau nei rūšiavimas.

ES gyventojai, pasinaudoję platforma WeMove.EU, prisidėjo prie Europos Komisijos pasiūlymo atmetimo.

Pilnas straipsnis: https://www.env-health.org/meps-block-eu-commission-proposal-that-would-allow-toxic-lead-in-recycled-pvc/