Europos plastiko paktas: sveikintinas gestas, bet NVOs nesužavėtos

2020 m. kovo 6 d. Briuselyje 15 ES valstybių ir 66 įmonių atstovai pasirašė Europos plastiko paktą. Šis dokumentas, kuriame yra įvairių tikslų, siekiančių sukurti žiedinę plastiko ekonomiką, yra Danijos, Olandijos ir Prancūzijos vyriausybių diskusijų rezultatas. Break Free From Plastic judėjimas giria kai kuriuos ambicingus pakto tikslus, bet yra nusivylęs, jog dokumento sudarymo metu nebuvo pakankamai įtraukta visuomenė bei jame esančios iniciatyvos yra tik savanoriško pobūdžio ir tai niekad nepakeis griežtų ribojančių įstatymų.

Europos plastiko paktas yra labai pozityvus signalas iš nemažai Europos valstybių ir įmonių, kurios pripažįsta, jog vartojimo mažinimas ir dizaino pakeitimai yra svarbūs žingsniai plastiko taršos kontrolei. Yra pagirtinas tikslas sumažinti pirminio plastiko (virgin) gamybą 20 proc. iki 2025 m. Labai svarbu, jog pakto signatarai stebėtų šį tikslą ir skaičiuotų ne tik svorį, bet ir vienetus, kas svarbu norint tikrai sumažinti vienkartinių plastikinių gaminių pasiūlą ir vartojimą.

Daugiau informacijos: https://www.breakfreefromplastic.org/2020/03/06/european-plastic-pact-a-positive-gesture-but-ngos-unimpressed/