16 mln. eurų parama naujoms saulės elektrinėms per 2019 metus!

Šiais metais skiriamas rekordinis biudžetas individualių namų savininkams naujoms saulės elektrinėms įsirengti. Nedidelių savo namų ūkio poreikiams iki 10 kWp galią siekiančių saulės elektrinių įrengimui numatyta 16 mln. €, kur individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų, arba žemės sklypo savininkai galės pretenduoti į 323 € dydžio paramą įrengiant 1 kWp galios saulės elektrinės pajėgumą. O tai reiškia, kad per šiuos metus galima finansavimas skiriamas net 50 MWp (50 000 kWp) suminės galios naujoms saulės elektrinėms įrengti. Vidutinė saulės elektrinė siekia apie 6 kWp, taigi 8 255 naujų gamintojų!

Pirminiam vertinimui kokios galios elektrinė reikalinga ir į kokio dydžio paramą pretenduotume galime įsivertinti jau dabar. Tereikia prisijungti prie ESO savitarnos svetainės www.manogile.lt ir sužinoti kiek per metus suvartojate elektros energijos. Šį skaičių padalinti iš saulės elektrinės 1 kWp galios metinio vidutinio gamybos kiekio, kuris priklausomai nuo sąlygų paprastai svyruoja nuo 900 iki 1000 kWh per metus. Gautą skaičių padauginti iš 323 € ir tai viskas ką reikia žinoti dabar: saulės elektrinės galia, paramos dydis, klausimus palikite ekspertams.

Svarbiausia, kad projekto pabaiga netaptų anksčiau nei paskelbto kvietimo diena. Apmokėjimai už įrangą yra leistini nuo 2019 metų sausio 1 dienos, bet ankstesnis projekto užbaigimas kaip to reikalaujama įstatyme iki paraiškų kvietimo paskelbimo dienos panaikintų galimybę gauti paramą, todėl būtina likti budriems!

Šių metų kvietime panaikinamas nekilnojamojo turto užbaigtumo registravimo termino reikalavimas (svarbu, kad jis būtų registruotas ir turėtų kadastrinį numerį) ir atsiranda aukštesni reikalavimai įrangai, o tai naudinga klientui kokybės ir saugumo atžvilgiu. Nors pagrindinei įrangai keliami ES standartų atitikties, ekologinio ženklinimo ir standartinės įrangos garantijų reikalavimai ir dažnu atveju klientui jie nėra žinomi, todėl svarbu reikalauti iš tiekėjo, kitu atveju parama nebus suteikiama.

Pirmą kartą pareiškėjams sudaroma konkurencija, kur bus skiriama daugiau balų ir prioritetas paramai gauti įsirengiant elektrinę ant stogo arba naudojant ne didesnės nei 5 kW galios įtampos keitiklį lyginant su įrengimu ant žemės arba panaudojus didesnės nei 5 kW įtampos keitiklį. Atsiranda ir įsipareigojimai, gavus paramą be rašytinio APVA sutikimo 5 metus nebus galima perduoti, parduoti ar įkeisti saulės elektrinės turto, taip pat pagamintą elektrą parduoti ar naudoti kokiai nors ūkinei ar komercinei veiklai. Tiek pat metų bus privaloma sudaryti sąlygas APVA specialistų patikrinimams.

Konkurencija dėl paramos. Svarbus aspektas, tik ar ji bus? Ankstesniais metais buvo skirtas 3.3 mln. € biudžetas, dėl jo varžėsi ne tik saulės elektrinių, bet vėjo, biokuro, geoterminės energijos šaltinius įsirengę gyventojai. Praėjusiais metais buvo sulaukta apie 2 000 paraiškų iš kurių rezervuota suma sudarė 2.8 mln €, iš kurių patvirtintos parama 1 100 klientams. Šiais metais žinant biudžetą galime skaičiuoti, kad:

  • Vidutinė įrengiama saulės elektrinės galia 6 kWp
  • Vidutinė 1 kWp kaina 1000 € su PVM
  • Paramos dydis 323 €/kWp
  • Biudžetas 16 mln. €

8255 naujų gaminančių vartotojų

Augimo potencialas milžiniškas, galimybė gauti paramą taip pat. Tik klausimas kaip tinkamai pasirinkti ir nepadaryti klaidų? Kaip visuomet esu pasiruošęs pagelbėti, kad sugalvotas projektas kuo greičiau pradėtų didinti šeimos gerovę, o Lietuvos atsinaujinančių energijos išteklių įdiegtas suminis galingumas pasiektų GiGaWatĄ 🙂 !!!

Plačiau apie priemonę APVA tinklapyje