Taisymo pamokos iš Austrijos

Austrijos vyriausybė nestovi vietoje ir kovoja su klimato kaita – skelbia, kad sumažins PVM smulkiems taisymo darbams, tokiems kaip dviračių, drabužių bei batų taisymas.

Dabar Austrijoje galiojantis 20 % PVM mokestis tokiems taisymo darbams bus sumažintas iki 10 %. Tai turėtų padėti taisymo paslaugas padaryti labiau patrauklias gyventojams, sumažinti išmetamų daiktų skaičių ir kurti vietos darbo vietas!

Prie taisymo kultūros augimo taip pat prisideda ir keletas Austrijos žemių (Štirija, Aukštutinė Austrija, Žemutinį Austrija ir Zalcburgas) ir Graco miestas. Ten už elektronikos įrenginių taisymą galima susigrąžinti iki 50 % taisymo sumos (bet ne daugiau nei 100 Eur). O Vienos savivalda patvirtino 1.6 mln. Eur taisymo finansavimo programą (nuo 2020 iki 2023), bendradarbiaujant kartu su Repair Network Vienna, RepaNet ir Austrijos ekologijos institutu. Ši iniciatyva galioja visiems Vienos gyventojams ir vienintelis kriterijos taisymo tinklų organizacijoms, kad 50 % jų darbo jėgos užsiimtų taisymu.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos vyriausybę apsvarstyti PVM lengvatą smulkiems taisymo darbams – taip Lietuvos ekonomikos DNR taptų iš tiesų žalesnis, o savivaldybes remti daiktus taisančius gyventojus.