Net 4 variantai tvaresnėms mėnesinėms: tausokime save ir aplinką

Šlapios servetėlės, sauskelnės bei mėnesinių produktai (įklotai, tamponai) turi didelę neigiamą įtaką aplinkai ir sveikatai. Rezero, Zero Waste Europe ir Break Free From Plastic atliktas tyrimas, nustatė, jog per 2017 m. 28 ES šalys:

  1. Sunaudojo >49 milijardus mėnesinių produktų , sukurdamos daugiau nei 590 000 tonų šiukšlių.
  2. Sunaudojo 33 milijardus vienkartinių sauskelnių, sukurdamos apie 6 731 000 tonų šiukšlių.
  3. Sunaudojo apie 68 milijardus šlapių servetėlių , sukurdamos apie 511 000 tonų šiukšlių.

Ir tai tik per vienus metus! Visos šios prekės sudaro 3 proc. visų kietų šiukšlių. Taip pat šios šiukšlės žymiai prisideda prie CO2 išskyrimo: 245 000 tonų ekvivalentų per metus.

Be viso to, dažnai šios prekės yra nuleidžiamos į klozetą, taip teršdamos vandenis ir sukeldamos rimtą žalą vandens gyvūnams. Kasmet tvarkymasis su šiomis šiukšlėmis kainuoja:

  1. 500 milijonų – 1 milijardas EUR už vandentiekių valymą.
  2. 1 100 000 milijonų EUR už paplūdimių valymą vien UK.

Be to, panaudoti įklotai ir tamponai, šlapios servetėlės bei sauskelnės nėra rūšiuojamos ir susimaišo su kitomis šiukšlėmis, dažnai trukdydamos sėkmingam rūšiavimo procesui.

Problema, susijusi su mėnesinių produktų, šlapių servetėlių ir sauskelnių šiukšlėmis, tapo tokia didelė, kad šios prekės yra įtrauktos į SUP direktyvą. Nepaisant to, jog visoms trims prekių grupėms reiktų skirti dėmesio, šiame straipsnyje aš kalbėsiu apie tvaresnes mėnesines.

Chemikalai ir plastikas

Įklotai bei tamponai gali turėti rimtų padarinių sveikatai dėl sudėtyje esančių chemikalų ir plastiko. Kadangi gamintojai nėra įpareigoti atskleisti sudėtinių paketų ir tamponų dalių, tai įvertinti įtaką sveikatai nėra lengva. Vis dėlto, tai yra tiriama jau nemažai metų ir dabar kalbama garsiau.

Daugumoje straipsnių susirūpinimą kelia šios medžiagos:  chloras (baliklis), pesticidai (2 milijardai dolerių yra išleidžiama kasmet pesticidais padengti tamponus), GMO (94 proc. visos JAV medvilnės yra genetiškai modifikuota), medžiagos, skirtos neutralizuoti kvapui, bei aromatinės medžiagos. Yra argumentų už ir prieš, kiek jos realiai kenksmingos (2017 m. Forbes straipsnyje teigiama, jog ir organinės medvilnės auginimui naudojami pesticidai bei jau seniai gamintojai naudoja baliklį be chloro).

Kalbant apie sudėtines medžiagas, tiek tamponuose, tiek paketuose galima rasti kelių rūšių plastikų, tokių kaip poliesteris, polietilenas (PET), polipropilenas ir propilenglikolis (PEG). Vienas paketas yra 4 plastikinių maišelių ekvivalentas, o kiti straipsniai teigia, jog paketų sudėtyje yra net 90 proc. plastiko.

Įtakai sveikatai ir toksinės medžiagos

Deja, kaip minėjau, gamintojai nėra įpareigoti atskleisti šių produktų pilnos sudėties ir dėl to nėra aišku, kokią įtaką sveikatai kuri medžiaga daro. Vis dėlto, tyrimų rezultatai yra liūdni:

  1. Womensvoices.org atliko testus su Always paketais; rastos tokios toksinės cheminės medžiagos:
    • Karcinogenai: stirenas, chloroetanas, chloroformas.
    • Reprodukciniai toksinai: chlormetanas, chloroformas.
    • Neurotoksinas: chloroformas.
    • Sudirgimą skatinantis acetonas.
  2. Womensvoices.org atliko testus su įvairiais tamponais (pigiais, įprastų prekės ženklų ir ekologiškais); rastos tokios medžiagos:
    • Reprodukcinis toksinas anglies disulfidas (rastas visuose produktuose, kuriuose yra dirbtinio šilko (angl. „rayon“); šios medžiagos nerasta tik iš medvilnės pagamintuose tamponuose).
    • Reprodukciniai toksinai: toluenas ir ksilenas, bei karcinogeninis toksinas: metileno chloridas (rasti kai kuriuose tamponuose).
  3. 2019 m. Reproductive Toxicology žurnale pateiktas mokslinio tyrimo rezultatai rodo, jog rasti trys lakieji organiniai junginiai (VOCs): metileno chloridas, toluenas ir ksilenas, bei keturių rūšių pfalatai (DBP, DEHP, DEP, BBP). Lakiųjų organinių junginių kiekiai atitiko jų kiekius gyvenamųjų vietovių ore, bet pfalatų kiekiai yra didesni nei kai kuriuose komerciniuose plastikiniuose gaminiuose.
  4. Kiti tyrimai randa net apie 50 lakiųjų organinių junginių. 

Visos šios toksinės medžiagos ir pfalatai yra siejami su tikimybe susirgti vėžiu, reprodukcinėmis ir neuro ligomis, endokrininės sistemos irimu bei vaginaliniu išsausėjimu. Tokie tyrimų rezultatai mane atbaidė nuo bet kokių įprastų prekės ženklų tamponų ir paketų naudojimo. O koks pasirinkimas?

Tvarenės ar sveikesnės alternatyvos populiariems tamponams bei įklotams

Kai kurios alternatyvos – menstruacinė taurelė bei iš ekologiškos medvilnės pagaminti tamponai ir paketai – rinkoje jau randami kurį laiką, o daugkartiniai paketai bei mėnesinių apatiniai yra dar sąlyginai nauji. Žemiau – privalumai, trūkumai ir kaip man sekėsi juos naudoti J

Ekologiški įklotai bei tamponai

Aš išbandžiau Grace and Green prekės ženklo įklotus. Jie šiek tiek blogiau lipūs nei įprasti paketai, bet be šio nedidelio trūkumo, naudojosi gerai.

Vis dėlto, man kilo klausimai dėl lipnumui naudojamų medžiagų, prie sparnelių priklijuotų lapelių ir išorinės pakuotės. Ant dėžutės galima rasti sudėtį: 100 proc. ekologiška medvilnė (viduje ir viršuje), klijai, lipni juosta, silikono popierius, juostele ir pakuotė iš biopolimerų. Visos šios medžiagos, teigiama, yra augalinės kilmės ir suyra taip pat, kaip apelsino žievelė, t.y. per 2-5 sav. Nors Natracare rekomenduoja kompostuoti ekologiškus mėnesinių produktus 18-24 mėn.

Gaila, jog gamintojas ant pakuotės nerašo, jog gaminiai yra tikrai be plastiko, o kai kurių straipsnių autoriai išorinę pakuotę pavadina bio-plastiku. Todėl tikriausiai reiktų bandyti kompostuoti, kad būtų aišku, kaip yra iš tikro.

Aš nebandžiau šio prekės ženklo tamponų, bet jų aprašymas yra: ekologiškos medvilnės tamponai su vilnoniu siūlu ir be klijų.

Internete galima rasti daugiau ekologiškų tamponų ir paketų prekės ženklų. Deja, klaidinga manyti, jog jie yra pilnai suyrantys. Kai kurios pakuotės bei tamponų aplikatoriai yra pagaminti iš perdirbto plastiko arba augalinio plastiko, o tai vis vien plastikas. Nors yra ir prekės ženklų, kurie stengiasi vietoj plastiko naudoti kartoną bei popierių.

Vis vien, nepaisant to, jog galbūt kai kurie variantai yra pilnai suyrantys, ekologiški įklotai bei tamponai sukuria nemažai šiukšlių, todėl manęs jie nesuviliojo. Daugkartinio naudojimo produktai buvo daug įdomesnė sritis.

*atkreipkite dėmesį į tai, jog retas ekologiškų tamponų keitimas taip pat gali sukelti toksinį šoką (TSS).

Daugkartiniai paketai

Dabar jau ir Lietuvoje internetu galima įsigyti daugkartinius įklotus (nula.shop). Kadangi visada labiau mėgau įklotus nei tamponus, skubėjau išbdandyti daugkartinius – įsigijau Little Lamb prekės ženklo. Jie pagaminti iš fliso ir bambuko pluošto, nelimpa prie apatinių ir susisega sulenkus sparnelius po jais. Deja, šie įklotai nesilaikė patogiai, jie kilo į viršų ir apačią, nuslysdavo į šoną net miegant. Po kelių dienų bandymo aš jų visiškai atsisakiau.

Žinoma, yra ir kitų prekės ženklų daugkartinių įklotų ir galbūt kiti yra patogesni.

Menstruacinė taurelė

Menstruacinė taurelė naudojama jau nemažai metų, yra begalė prekės ženklų ir atsiliepimų apie juos. Aš įsigijau OrganiCup taurelę. Deja, jos naudojimas nebuvo toks sklandus: man vis pratekėjo ir porą dienų bandant dėti, išimti, taisyti, oda pasidarė jautri ir aš taurelę padėjau į šoną. Planuoju vis dar pabandyti kitąkart, naudojant kitus taurelės sulankstymo būdus, bet jei nepavyks per keletą dienų, tikriausiai jos visai atsisakysiu.

Pratekėjimas, pasirodo, yra nereta problema menstruacinės taurelės naudojime. Peržiūrėjau gal penkis Youtube video su paaiškinimais, kodėl prateka bei ką daryti. Dažnai apie taurelę kalbama kaip apie moterų gyvenimą palengvinantį ir aplinką tausojantį bei ekonomišką stebuklą. Didesnė dalis mano draugių sakė ir nemažai merginų straipsniuose rašo, kad joms patinka ir gerai naudojasi, tik užtruko išmokti gerai įstatyti. Iš tikro, jei neprateka ir nereikia papildomai naudoti dieninių įklotų, taurelė yra geriausias beplastikinis mėnesinių produktas (ji pagaminta iš medicininio silikono).

Tačiau jau dabar galima suprasti, kodėl ne visoms taurelė tinka ir patinka: pratekėjimas, nemalonus vaizdas ar nepatogumas ją išimant, ilgas laikas mokantis, kaip įstatyti, tinkamo prekės ženklo paieška (gali tekti išbandyti net kelis prekės ženklus!), jos jautimas viduje įstačius, taurelės judėjimas žemyn ar net iškritimas tuštinantis (išsami info: https://www.youtube.com/watch?v=-GWVI3AG9Zw). Be to, nepaisant to, jog gamintojai teigia, jog menstruacinę taurelę užtenka keisti kas 12 val., jau buvo užfiksuoti toksinio šoko atvejai. Daktarai rekomenduoja taurelę naudoti kaip tamponą – išvalant kas maždaug 8 val., o tai sukuria papildomą nepatogumą ieškant tinkamos vietos ir laiko nusiplauti gerai rankas, išimti, išplauti ir dar kartą įsidėti. Ištraukimas ir įdėjimas taip pat sukelia odos sudirgimą ir kai kurioms moterims sukėlė skausmą bei atsirado žaizdų. Taip pat užfiksuota atvejų, kai prireikė medicininės pagalbos išimant taurelę.

Kadangi niekad neturėjau problemų su įklotais ir retai naudojau tamponus, taurelės atsisakymas man nėra problema. Vis dėlto, norėjau rasti daugkartinį mėnesinių produktą, kad nereiktų naudoti vienkartinių įklotų. Aš atradau savo sprendimą – mėnesinių apatiniai!

Mėnesinių apatiniai

Tai buvo pirmas produktas, kurį man rašant straipsnius teko siųstis iš užsienio, nes nebuvo pasirinkimo Lietuvoje (dabar jau galima įsigyti Nula parduotuvėje). Iš tikro mėnesinių apatiniai dar sąlyginai naujas dalykas, nors pasaulinėje rinkoje jau yra daugiau nei keletas prekės ženklų. Aš užsisakiau 3 ModiBodi prekės ženklo apatinius: 2 lengvo ir vidutinio sugėrimo ir 1 stipraus, naktinio sugėrimo. Galima rasti įvairių stilių: nuo berniukiškų apatinių iki triusikėlių su nėriniais, veganiškų, besiūlių, pakeltų iki bambos bei įprastų, stringų su labai lengvu sugėrimu. Be to, yra ir įvairių spalvų.

Pats sugėrimo mechanizmas yra juodos spalvos, todėl nėra vizualaus diskomforto dėl kraujo, o ir nelieka matomų dėmių. Lengvo ir vidutinio sugėrimo apatinių mechanizmas užima tiek vietos, kiek vidutinis ar didesnis įklotas. Sunkesnio, naktinio sugėrimo apatinių mezhanizmas tęsiasi iki pat apatinių viršaus nugaroje ir yra prailgintas priekyje.

Apatiniai naudojosi nuostabiai! Jie ne tik dailūs, labai patogūs, bet ir nė karto nepratekėjo. Sugėrimo mezhanizmas yra nestoras ir nepajutau, jog išsiplėstų prisipildžius kraujo. Net naktiniai besiūliai triusikėliai, nepaisant to, jog neprisispaudžia stipriai kraštai, buvo patogūs, minkšti ir nė karto nepratekėjo.

Jų naudojimas nėra labai sudėtingas: po naudojimo reikia išplauti su šaltu vandeniu, kol nebeliks kraujo, ir tada leisti natūraliai išdžiūti, o po mėnesinių ciklo visus apatinius išskalbti skalbimo mašinoje ir leisti pilnai natūraliai išdžiūti. Kiek peržiūrėjau straipsnių, teigiama, jog kokybiškus menstruacinius apatinius galima naudoti iki 5 metų.

Aišku, kaip ir kiti pasirinkimai, šis turi kelis minusus. Pirma, po 6-8 val. (priklausomai nuo gausumo) net pilnai neprisipildę apatiniai pradeda skleisti lengvą kvapą, todėl juos reikia kažkur pasikeisti, o neesant galimybei išplauti – turėti sandarų maišelį įdėti panaudotus. Antra, tai yra nepigus pasirinkimas: kokybiški triusikėliai kainuoja nuo 20 iki 30 eur ir daugiau, o įvertinus tai, kad reiktų kokių 4-ių dieninių ir 2-jų naktinių, tai gaunasi apie 150 eur investicija (plius siuntimas). Aš testavau su 2-iem dieniniais ir vienais naktiniais, deja, apatiniai ne visada spėjo išdžiūti, todėl užsisakiau papildomai. Trečia, kaip ir paketai, jie turi šlapumo jausmo, nors turiu pasakyti, jog jis buvo daug mažesnis ir patogesnis nei įprastų įklotų. Ketvirta, plastikas čia neišvengiamas. Nors pats sugėrimo mechanizmas yra pagamintas iš merino vilnos, triusikėliuose ir apsauginiame sluoksnyje yra poliamido, poliesterio, nailono ir kt. dirbtinių polimerų. Tačiau, net BFFP neprieštarauja daugkartiniams ilgai naudojamiems plastiko gaminiams.

Atkreipkite dėmesį, jog skirtingi prekių ženklai turi skirtingus sugėrimo mechanizmus, todėl siūlau pasidomėti prieš perkant. Taip pat, ieškokite tikrai kokybiškų!

Beje, jei tinka ir patinka menstruacinė taurelė, bet ji lengvai prateka, galima kombinuoti su lengvo sugėrimo apatiniais.

Išvada

Turėdamos net keturis tvaresnių mėnesinių produktų pasirinkimus, jau šiandien galime reikšmingai prisidėti prie šiukšlių mažinimo ir sveikatos tausojimo. Aišku, gali tekti išbandyti skirtingus variantus, bet man buvo verta!

Straipsnio autorė: Marija Šilinskytė

Šaltiniai:

  1. Huffpost. Women Beware: Most Feminine Hygiene Products Contain Toxic Ingredients.
  2. Romper. Do Menstrual Cups Help the Environment?
  3. WEN. Enviromenstrual.
  4. Organicup. Powerful Environmental Reasons To Switch To A Menstrual Cup.
  5. National Geographic. How tampons and pads became so unsastainable.
  6. Choice.com. Menstrual cups and period underwear review.
  7. Forbes. Everyone Calm Down About Chemicals In Tampons.
  8. Womensvoices.org:
    1. Avoiding Toxic Chemicals in Period and Personal Care Products.
    2. Always Pads Testing Results.
    3. New Tampons Testing Reveals Undisclosed Carcirogens and Reproductive Toxins.
  9. Park C.J., Barakat R., Ulanov A., Li Z., Lin P.C., Chiu K., Zhou S., Perez P., Lee J., Flaws J., Jay Ko C. (2019). Sanitary pads and diapers contain higher phthalate contents than those in common commercial plastic products. Reproductive Toxicology, vol. 84, p. 114-121.
  10. Mercola. Take Control of Your Health.
  11. Natracare. Can You Compost Menstrual Products?
  12. Inews.co.uk. 11 best eco-friendly sanitary brands – where to buy pads, tampons and more that are safe for you and your environment.
  13. Live Science. Menstrual Cups are Safe, But Questions Remain about ‘Toxic Shock’ Risk, Review finds.
  14. Van Eijk A.M., Zulaika G., Lenchner M., Mason L., Sivamaki M., Nyothach E., Unger H., Laserson K., Phillips-Howard P.A. (2019). Menstrual cup use, leakage, acceptability, safety, and availability: a systematic review and meta-analysis. Lancet Public Health. 4: e376–93.
  15. Lab Muffin. Reusable menstrual cup and period underwear.