Žaliausias verslo rajonas

Paryžiaus miesto savivaldybė ir RATP Grupė (kuri valdo Paryžiaus metro sistemą) paleido Les Deux Rives – žaliausią pasaulio verslo rajoną. Tai rajonas, kurį upė Sena kerta į dvi dalis ir kuriame yra įsikūrusios daugiau nei 700 kartu įdarbinusių per 100 000 žmonių. Les Deux Rives siekia tapti pirmuoju pasaulyje verslo rajonu, kuris funkcionuotu pagal žiedinės ekonomikos principus ir remtųsi trimis iniciatyvomis: sumažinti maisto pakuotę, naudoti automobilių dalijimosi paslaugomis ir bendrai tvarkyti buitines atliekas. Pilote dalyvauja per 30 viešo ir privataus kapitalo įmonių. 

Siekiant išplėsti bendradarbiavimą buvo paleista platforma. Rugsėjį taip pat pristatytos iniciatyvos:

  • Newcy, kuri galima daugkartinius kavos puodelius pritaikomus kavos automatams. Kasmet Prancūzijoje išmetami 4.7 milijardo vienkartinių kavos puodelių. Iš jų, tik 1 % yra perdirbamas.
  • K-Ryole, žaliųjų elektrinių dviračių išradėjai kurie gali tempti iki 250 kg
  • Pandobac, siūlo daugkartines dėžes ir konteinerius transportuoti maistui iš ūkio į prekybos centrus. Vien Paryžiuje kasdien yra išmetama apie 300 000 pakuočių dėžių

Les Deux Rives rekomendacijos kitiems verslo rajonams:

  1. Viešas-privatus-bendruomenės bendradarbiavimas yra pagrindinis veiksnys ilgalaikei sėkmei

Paryžiaus miestas nusimatė 15 veiksmų kuriuos sieks įgyvendinti kviesdami bendruomenes, verslą, NVO bei savivaldybės įmones. Siekiama, kad veiksmai būtų pradėti įgyvendinti iki 2020.

2. Reikalingi stiprūs lyderiai įgyvendinti pilotinius projektus

Pvz. Les Deus Rives yra valdoma dviejų moterų: Antoinette Guhl, Paryžiaus mero pavaduotoja socialinėms įmonėms, inovacijoms ir žiedinei ekonomikai bei Marie-Claude Dupuis, RATP vadavės strategijai ir inovacijoms.

3. Tvarios iniciatyvos privalo turėti socialinę dimensiją

Žiedinės ekonomikos iniciatyvos koncentruojasi ties ilgėjančiu medžiagų gyvavimo ciklu, kas jas daro daug efektyvesnes. Tačiau dauguma atveju neatsižvelgiama į tvyrančią socialinę neligybę. Les Deux Rives siekia, kad visos perdirbimo iniciatyvos taip pat kurtų galimybes socialiai pažeidžiamiems žmonėms. 

4. Verslo rajonai yra B2B dalijimosi katalizatoriai

Šiuo metu dalijimosi ekonomika pagrinde veikia per C2C platformas dalijantis automobiliais ar nekilnojamu turtu. Les Deux Rives turintis didelę verslo įmonių koncentraciją suteikia įmonėms dalintis resursais, pradedant atliekomis ir neišnaudojama ofisų erdve baigiant darbuotojais ir intelektualine nuosavybe.

5. Tvarumas yra kitas didelis dalykas enterpreneriškume

Socialiai ir ekologiškai mąstantys Y ir Z kartos enterpreneriai nenori siųsti sportinių automobilių į Marsą, jie siekia panaudoti savo talentą ir energiją išsaugoti planetą ir sukurti įtraukiančią, lygią ir sveiką bendruomenę.