Išmaniųjų telefonų pataisymo reitingas

Jau seniai praėjo laikai, kuomet beveik visi mobilieji telefonai galėjo būti mėtomi, trankomi, naudojami kaip atidarytuvai ir pan. Šiais laikais, mobilieji telefonai turi labai daug funkcijų, dideles komputacines galias (kokias prieš 10 metų turėjo retas kompiuteris) ir ekranus per visą korpusą. Daugumą tokių išmaniųjų ne tik yra reikšmingai brangūs bet ir trapūs. Ne vienam iš mūsų teko ir “sukulti” savo telefoną, o po to ieškoti kas pigiau galėtų pataisyti. Tokias paslaugas teikia ne viena taisyklą, tačiau kainos jose, dažnu atveju artimos pačio telefono kainoms.

O juk kartais galime pasitaisyti savo išmaniuosius patys. Elektronikos prekių taisymo informacijos ir priemonių svetaitė iFixit paskelbė populiariausių mobiliųjų telefonų pataisymo reitingą(pilnas reitingas čia):

Gaila, tačiau labai daug gamintojų nesuteikia galimybės arba labai riboja savo produktų taisymą. Pagal iFixit geriausiai pataisomas yra Fairphone 2 (išleistas 2015). Iš 2019/2018 metais išleistų išmaniųjų telefonų lengviausiai pataisomas (gavęs įvertinimą 6) yra iPhone XR it iPhone XS.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” tikisi, kad pasaulyje išplis Masačiusetso valstijoje pradėda Automobilių pramonėje “teisė sutaisymui”. European Environmental Bureau ir kitomis NVO organizacijomis aktyviai skatina šios praktikos įvedimą Europos Sąjungoje.

Argi ne puiku būtų, jeigu kiekvieno turimo daikto taisymo instrukcija būtų lengvai randama internete? Tuomet ir daiktai tarnautų ilgiau ir mažiau žaliavų reikėtų išgauti!