Teisė taisyti plinta

Per pastaruosius kelis mėnesius Europos lygiu buvo padaryta nemažai pokyčių, susijusių su daiktų remontu. Pradedant Europos Komisijos įsipareigojimu įtraukti taisymą į žiedinės ekonomikos veiksmų planą iki paruošiamojo išmaniųjų telefonų ir planšetinių kompiuterių ekologinio dizaino tyrimo, Briuselis pagaliau susidomėjo aplinkosauga bei socialine ir ekonomine nauda, ​​susijusia su taisymo ekonomika.

Džiugu, kad taisymo iniciatyvos plinta ir nacionaliniu bei regioniniu mastu. Keletas tokių:

  • Švedijoje galima susigražinti pusę taisymo išlaidų, iki 25000 SEK (2400 EUR);
  • Graze (Austrijoje) galima kreiptis į savivaldybę ir susigražinti pusę taisymo išlaidų (iki 100 EUR namų ūkiui per metus);
  • Prancūzijoje nuo sausio 1 d. parduotuvėse ir internetu turės būti pateikiamas pataisomumo reitingas 5 produktams (nešiojamiems kompiuteriams, vejapjovėms, išmaniesiems telefonams, skalbimo mašinoms ir televizoriams). Reitingas apims atsarginių dalių ir remonto instrukcijų prieinamumą, lengvą prekės išardymą bei pagrindinių atsarginių dalių kainą!
  • Norvegijoje jau dabar dauguma elektronikos prekių yra taikomas 5 metų garantinis periodas (priešingai nei Lietuvoje – 2).

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos politikus prisidėti prie taisymo ekonomikos plėtros, nes ji – sutaupo vartotojams pinigų, sukuria darbo vietas, sumažina atliekų kiekį, išsaugo žaliavas ir mažina CO2 pėdsaką!