Kodėl dega vandens paviršius (ir planeta)?

Kas iš tikrųjų nutiko Meksikos įlankoje praeitą savaitę? Ar tai dar vienas nelaimingas atsitikimas, o gal tai dabartinio klimato situacijos iliustracija?

“Pragaro akis” atsivėrusi Meksikos įlankoje

Penktadienio rytą Meksikos įlankoje įvyko povandeninio dujų vamzdžio nutekėjimas, sukėlęs stulbinantį gaisrą ant vandens paviršiaus. Vamzdžiai buvo užsukti, o pats gaisras buvo gesinamas azotu 5 valandas. Šį iškastinio kuro regioną kontroliuoja “Petróleos Mexicanos” arba “Pemex”, meksikiečių naftos monopolija. Kompanijos teigimu, gaisras, vykęs arti naftos platformos, nepareikalavo aukų ar evakuacijos bei vis dar aiškinimąsi jo priežastis. Angel Carrizales, Meksikos naftos reguliacijų vadovas, teigė, jog dujų nutekėjimas nesukėlė iškastinio kuro išsipylimo. Tačiau internautai nepalaiko tokio pareiškimo, kada ant vandens akivaizdžiai suposi “pragaro akis”.

Šis įvykis eilinį kartą įrodo, jog neįmanoma saugiai išgauti ir laikyti iškastinio kuro. Naftos avarijos dažnėja ir darosi vis pragaištingomis vandenynų gyventojams. Deja, iškastinio kuro išsiliejimas vandenyje yra tik lašelis jūroje, lyginant kokios yra tikrosios kuro deginimo pasekmės. Tikras pragaras verda ne degančiame vandens paviršiuje, o atmosferoje, kur šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracija yra didžiausia per 66 milijonus metų . Nors klimato krizės plika akimi nematome, jos padarinius jaučiame kasdien. Dabartinės karščio bangos Kanadoje, yra ne kas kita, kaip žmogaus sukelto globalinio atšilimo padarinys. Visos iškastinio kuro kompanijos yra atsakingos už mirtiną klimato krizės įtaką pasaulio gyventojams. Vyriausybės ir valdininkai turi galią užbaigti subsidijas iškastiniam kurui ir stabdyti didžiausią žmonijos problemą. Čia anglies kompensacija (angl. carbon offset) sodinant medelius nebepadės. Reikia atakuoti problemą iš pagrindų, o ne bandyti ją slėpti po medelių šaknimis.

“GreenPeace” pasidalinti šaržai

Įvykis Meksikos įlankoje pademonstravo kaip iškastinio kuro kompanijos kelią riziką vandenynų ir žmonių gyvybėms. Tokia “pragaro akis” vandens paviršiuje, verda atmosferoje kiekvieną dieną. Ir besitęsiančios karščio bangos Lietuvoje ir pasaulyje tai puikiai įrodo… Tad kodėl visai neskubame gesinti planetos taip, kaip šio gaisro? Dauguma nuomonių prieštarauja, jog planetos ekonomika ir gerovė tiesiogiai priklauso nuo iškastinio kuro išgavimo. Tačiau, tai tiesiog netiesa. Mokslininkai yra pasiruošę paleisti į rinką dar daugiau naujų švarios energetikos technologijų – “tik tarkite žodį ir mes pradėsime”. Saulės, vėjo, vandens kuriamos švarios ir atsinaujinančios energijos apstu, tad kiek dar naftos ar gamtinių dujų vamzdžių turi sprogti, kol pereisime prie žmogui ir aplinkai saugesnės alternatyvios energijos?

Autorė Meda Bagdonatė

Šaltiniai: https://edition.cnn.com/2021/07/03/americas/gulf-of-mexico-fire-intl/index.html https://www.nytimes.com/2021/07/03/world/americas/eye-fire-gulf-mexico.html https://electrek.co/2021/07/06/the-sea-caught-fire-this-weekend-so-maybe-its-time-to-stop-drilling-oil/ https://www.theonion.com/scientists-politely-remind-world-that-clean-energy-tech-1819576507?utm_campaign=SF&utm_source=Twitter&utm_medium=SocialMarketing&utm_content=Main