10 faktų apie maisto atliekas

 

Maisto atliekos turi neigiamą poveikį aplinkai, ekonomikai, maisto užtikrinimo saugumui bei mitybai. Toliau nemažėjant CO2 ir kitoms šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijoms maisto trūkumas bei jo kaina tik augs.

Organizacija Food tank pateikia 10 faktų apie maisto atliekas:

  1. 1.3 milijardo tonų maisto atliekų yra iššvaistoma kasmet
  2. Tai ekvivalentu 1 milijardui dolerių vertės
  3. Jeigu maisto atliekos būtų šalis, tai būtų 3-čias didežiausias CO2 emitorius po JAV ir Kinijos
  4. Su vienu ketvirčiu išmesto maisto būtų galima pamaitinti apie 795 milijonus žmonių kenčiančių nuo bado
  5. Maisto atliekso turtingose valstybėse (222 mln. tonų) yra ekvivaltu visam maistui pagamintam Sub-Saharos regione (230 mln. tonų)
  6. Vidutinis Europos ar Šiaurės Amerikos vartotojas iššvaisto beveik 100 kg maisto atliekų per metus!
  7. Vidutinis Europos ar Šiaurės Amerikos vartotojas išvaisto maždaug 15 kartų daugiau maisto atliekų nei vidutinis Afrikos vartotojas.
  8. Technologijų ir infrastruktūros trūkumas yra pagrindinė maisto švaistimo priežastis Afrikoje, priešingai nei išsivysčiusiame pasaulyje – kur daugiausia maisto švaisto namų ūkiai
  9. Vien Europoje iššvaistomas maistas galėtų pamaitinti 200 mln. alkanų žmonių
  10. Maisto atliekos sukuria 3.3 mln. anglies dvideginio, kuris skatina klimato pokytį

Kitą kartą prieš išmesdami tinkamą maistą, pagalvokite apie kitus, kurie jo neturi, ir aplinką!