Stylist: patarimai kaip atsisakyti plastiko

Stylist.co.uk išleido gidą, kaip atsisakyti plastiko. Pateikiame šio straipsnio vertimą.

Kuomet plastiko naudojimas bus toks pat nepriimtinas kaip rūkymas – situacija pasikeis.

Nors draudimas rūkyti Didžiojoje Britanijoje įsigaliojo tik prieš 11 metų, daugeliui tai atrodo kaip archajiškas užsiėmimas. To pasekoje, rūkančiųjų sumažėjo net 2 mln. ir tik 15 % moterų Jungtinėje Karalystėje rūko.

Neseniai įsigaliojęs 5 pensų mokestis vienkartiniams plastikiniams maišeliams Anglijoje jų naudojimą sumažino net 85 %. Ir tai prisideda prie taršos problemų: tokių kaip pademonstruotos Blue Planet II, 2050 plastiko vandenynuose bus tiek kiek žuvies, milijonas plastiko butelių yra nuperkama pasaulyje kiekvieną minutę, plastikas iš Škotijos atrastas Antarktidoje ir t.t. Tokios problemos pagaliau pradeda atkreipti visuomenės dėmesį.

Dabar ir kasdienės rutinos yra permąstomos. Dabar žinome, kad mūsų geriama arbata turi plastiko (arbatos pakeliuose naudojamas polipropilenas), drabužiai kuriuos dėvime yra vienas iš mikroplastiko šaltinių vandenynuose, plastikiniams dantų šepetėliams suirti reikia net 75 metų, kramtoma guma turi tąsaus plastiko ir moterų naudojami tamponai patenka į papludimį (Didžiosios Britanijos papludimiuose yra 9 tamponų aplikatoriai kiekviename km). Praktiškai kasdien turime sukrėčiančių atradimų apie mūsų buities poveikį gamtai.

Tik prieš 70 metų plastikas tapo plačiai naudojamas ir išplito beveik per naktį, bet dabar, gal taip pat greit pavyks jo atsikratyti. Europos Komisija išleido strategiją kovai su plastiko tarša, taip pat ir įmonės tokios kaip Adidas ar Coca Cola žada aktyviai prie to prisidėti. Blue Planet II serialas prie to nemažai prisidėjo. Vien Kinijoje jis buvo atsisiųtas 180 mln. kartų.

Kiekvienas esame patyrę tą jausmą kuomet einame nuostabiu papludimiu, o jūra išplauna kokius nors plastiko produktus. Tuo pačiu nereikėtų atsiriboti vien plastiku. Būtų gan hipokritiška atsisakyti šiaudelių, bet tuo pačiu naudoti vienkartinius kavos puodelius.

Nereikėtų pamiršti, kad tarp daugybės kvailų ir švaistančių resursus plastiko panaudojimo būdų yra ir tokių, kurie padeda. Viena iš tokių sričių – medicina ir maisto produkcija. Viena padeda išgelbėti daugybę gyvybių, kita padeda (kai naudojama teisingai) išlaikyti maistą ilgiau tinkamą vartojimui.

Mums reikėtų permąstyti mūsų “viskas dabar” kultūrą. Daugelis iš mūsų prieš išeidami iš namų pasitikriname orų prognozę, lygiai taip pat gali būti ir su plastiko gaminiais – ar jie perdirbami ar pagaminti iš perdirbto plastiko ir t.t. Tai turėtų tapti giliai įsišaknijusiu įpročiu. Taip pat ne tik eiti į parduotuves su daugkartiniu medžiaginiu ar plastiko maišu, bet ir atsinešti savo tarą. Kuomet žmonės supras, kad savo veiksmais gali išsaugoti gamtą ir tą darant jaus malonumą – viskas pasikeis. Tuo pačiu galėsime pajusti veiksmų prasmę ir didesnį bendruomeninį jausmą spręsdami visiems svarbią aplinkosauginę problemą.

Aukščiau esančio paveikslėlio nuosavybė yra Wooden Utensils, plačiau: https://www.woodenearth.com/collections/wooden-cutlery

Nereikia ilgai galvoti, tiesiog verta pradėti kažką daryti jau dabar ir taip skleisti gerąją žinią. Tai turėtų įkvėpti ir kitus. Galimybės pagerinti maisto pakuočių dizainą yra milžiniškos. Jeigu pavyktų sujungti aistrą daryti pokyčius su inovacijomis, pavyktų pasiekti nuostabių rezultatų ir pajudėti link žiedinės ekonomikos.

20 būdų sumažinti plastiko naudojimą:

  • Palaikyti zero waste parduotuves. Tokiose parduotuvėse galima įsigyti produktų be pakuotės ir sau norimais kiekiais.
  • Atsisakyk šiaudelių. Neišvengiamai artėja jų uždraudimas. Jau dabar yra alternatyvų! Pvz., Didžiosios Britanijos rinkoje stikliniai (£13 už keturis, amara.com), popieriniai (£3.29 už 25, prettylittlepartyshop.co.uk), bambukiniai (£25 už 10, pittwhitebamboo.co.uk) ar nerudijančio plieno (£4.99 for four, amazon.co.uk) šiaudeliai.

  • Pasitikrink savo perkamus paruoštus maistus. Ar tavo mikrobangų krosnelėje pašildoma vištiena yra pateikiama juodame padėkle? Padėk atgal. Didžiojoje Britanijoje 1.3 mlrd. juodų plastikinių padėklų yra sudeginama arba šalinama sąvartyne nes rūšiavimo mašinos negali jų atskirti. Kaip alternatyvą pasirink padėklą pagamintą iš medienos.
  • Panaudok savo balsą. Ką tu nori pakeisti? Pasidalink su kitais ir įkvėpk juos.
  • Ieškok vandens fontanų. Paprastas vandens fontanas – nieko naujo, tačiau jis padeda išvengti bereikalingų plastiko atliekų.

  • Perdirbk savo vonios produktus. Paprasta taisyklė: jeigu tai plastikas ir buteliuko formos, tai perdirbama pakuotė. Reiškia, kad šampūno, baliklio, valiklio, muilo ir t.t. buteliukai gali sėkmingai keliauti į perdirbamos pakuotės konteinerį.
  • Pamąstyk apie grožio produktus be plastiko. Mikro grūdeliai po truputį dingsta iš mūsų lentynų. O kai kurie prekių ženklai grožio produktus priima labai rimtai, su paskata daug kartų panaudoti pakuotę, sumažinti plastiko kiekį ir jį perdirbti. The Ordinary žada pašalinti visą plastiką iki metų pabaigos. Aveda, Kiehl’s, Mac, Burt’s Bees ir L’Occitane seka iš paskos ir renkasi aliuminio ir sukranendrių pakuotes vietoje polimerų. Lush – transformavo puse savo skystų produktų į kietus ir atidarė savo pirmąją ‘nuogą’ (be pakuotės) parduotuvę Milane.
  • Naudok menstruacinį puodelį. Vidutinė moteris per savo gyvenimą gali sunaudoti net 14000 tamponų, kurie tik per šimtmečius suyra. Kviečiu moteris susimąstyti ir naudoti menstruacinius puodelius!
  • Sakyk ne plastiko arbatai. Geri arbatą kasdien? Jeigu naudoji ją iš pakelių (ypatingai “piramidės” formos), vartoji mikroplastiko daleles. Geriau pasilepink – naudok palaidas arbatžoles.
  • Apgalvok savo užsakomą maistą. Užsakomas maistas, iš tiesų, yra plastiko košmaras. Po truputį atsiranda kompostuojamų alternatyvų, bet kol kas siūlome bent jau vienkartinių plastiko maišelių, įrankių, padažų pakelių ir šiaudelių atsisakyti.
  • Naudok degtukus. Plastikiniai žiebtuvėliai patenka į sąvartynus ir ten praleidžia šimtmečius.
  • Remk tvarią madą. Jau žinome kaip neigiamai mada veikia vandenynus, tačiau kai kurie prekės ženklai bando taisyti situaciją. G-star pradėjo gaminti tvariausius džinsus, H&M yra lyderiaujantys su tvariomis medžiagomis (vienos iš jų pagamintos iš senų žvejybinių tinklų) ir t.t.
  • Rinkis keliones be plastiko. Atidumas plastiko vartojimui keliaujant yra daug diskusijų kelianti tema. Ar tai būtų paprasčiausias mąstymas į priekį – pasiimti savo daugkartinio vartojimo indus ir talpas, ar atsisakyti lėktuvuose supakuotos pagalvės ir vengti veido valymo servetėlių.
  • Pereiti prie dantų šepetėlio be plastiko. Per gyvenimą mes pakeičiame apie 300 dantų šepetėlių, tad visai sąmoninga rinktis tokį, kuris yra kompostuojamas.

  • Pradėk bendrauti su vietiniu pieno tiekėju. Ar tai nostalgija ar sąžinė, kuomet išmetus milijonus plastikinių pieno pakelių pradedama suvokti, kad tai neetiška? Nesvarbu kokia priežastis, bet stiklinis pieno butelys atlaiko vidutiniškai apie 20 kelionių nuo pieno tiekėjo iki vartotojo palyginus su plastikiniu.
  • Atsisakyk vienkartinių šluosčių. Priešingai nei tuoletinis popierius ar vienkartinės servetėlės, šluostės nesuyra vandenyje, nes – tikrai taip – savyje turi plastiko.
  • Palaikyk inovatorius. 16-metis Olandas Boyan Slat nardydamas Graikijoje buvo šokiruotas plastiko taršos ir pažadėjo imtis priemonių. Po metų jo TED kalba buvo žiūrimiausia iš visų. Jo pradėta iniciatyva The Ocian Cleanup – pritraukė per 25 mln. EUR – ir tikisi, kad per penkis metus pavyks sutvarkyti 50 % didžiojo Atlanto šiukšlių lopo. Dalinkimės tokiomis iniciatyvomis.

  • Palaikyk iniciatyvą, kuri paverčia plastiką į valiutą. Plastiko bankas (plasticbank.org) yra pasaulinis tinklas, kuris priima perdirbtą plastiką kaip valiutą. Dirbantis besivystančiame pasaulyje, kuriami didelis skurdas ir taršą, šiame banke už perdirbtą plastiką galima gauti viską nuo mokymosi talonų iki kepimo aliejaus. Pažiūrėk steigėjo David Katz TED kalbą.
  • Vasarą keliauk į festivalius be plastiko. Didžiojoje Britanijoje keturi festivaliai – Latitude, Download, Reading ir Leeds – visa parduodama plastiko tara turės depozitą. Už ją bus galima apsipirkti Co-op parduotuvėse.
  • Nusipirk GUPPYFRIEND. Net trečdalis plastiko taršos vandenynuose atkeliauja iš mikropluošto. Ir net trečdalis to srauto atkeliauja mums plaunant drabužius. Guppyfriend, tai toks nailoninis tinklas, kuris padeda sugaudyti visus mikropluoštus plaunant drabužius.

Siurprizas! Daugiau plastiko:

Mūsų nekompostuojamas priešas slepiasi kai kuriose stebinančiose vietose..

  • Dirbtiniai kailiai. Etiška alternatyva gyvūnų odoms taip pat turi poveikį. Sintetiniai audiniai naudojami dirbtiniams kailiams turi plastiko elementų ir suyra tik per šimtmečius.
  • Kramtoma guma. Dauguma kramtomų gumų savyje turi sintetinės gumos kuri yra biologiškai neskaidi. Tereikia prisiminti mokyklos laikus kiek ilgai tokios gumos išsilaiko ant mokyklos suolų.
  • Stiklainių dangteliai. Vidinėje dalyje dažnai būna plastiko, bet tuo pačiu juos galima daug kartų panaudoti.
  • Maisto skardinės. Gali atrodyti, kad aliuminio maisto skardinės neturi plastiko, bet iš tiesų jos dažnai yra padengiamos plastiko sluoksniu, kad nerūdytų nuo tokių rūgščių maistų kaip pomidorai.

Sėkmes kovoje!