Kolumbija – naujas palmių aliejaus frontas

Šiuo metu Kolumbija yra 4 pagal dydį palmių aliejų auginanti valstybė ir pirma Amerikose. Apie 70 % Kolumbijos palmių aliejaus yra sunaudojama kaip automobilių ir sunkvežimių biodyzelinas.

Pagrindinis Kolumbijos palmių aliejaus pirkėjas – Europos Sąjunga. Fedepalma, vietos lobistinė grupė, aktyviai lobavo prieš ES sprendimus pripažinti į dyzeliną dedamą palmių aliejų kaip netvarų ir jo progresyviai atsisakyti nuo 2023.

Biokuras ES buvo žadamas kaip ‘žalias’ ir turintis sumažinti transporto ŠESD išmetimus. Tiesa tokia, kad dėl papildomo žemės ūkio naudmenų poreikio, jis paskatino atogrąžų miškų kirtimą ir pelkių sausinimą, kuris išskiria milžiniškus kiekius CO2. Vaistas pasidarė blogesnis nei liga.

Transport & Environment sukūrė filmą, parodantį kokį stiprų neigiamą poveikį visuomenei ir aplinkai turi palmių aliejaus auginimas Kolumbijoje:

Lietuvoje jau buvo drąsių seimo narių, tokių kaip Virginija Vingrienė, kurie pateikė teisės aktus, padedančius kovoti su palmių aliejaus ir sojų sukeliamu atogrąžų miškų kirtimu. Deja, Suomijos bendrovės Neste lobistai pasistengė, kad tokio teisės akto neliktų.

Nebūkit abejingi ir kreipkitės į politikus, kuriuos pažįstate, kad atogrąžų miškai būtų išsaugoti!