EBPO rekomendacijos

EBPO kas kelis metus apžvelgia savo šalių narių ekonomikas ir pateikia rekomendacijas, jas galima atsisiųsti čia: https://www.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-economic-surveys-lithuania-2020_62663b1d-en

Gyvenimo lygio, lyginant su turtingiausiomis EBPO narėmis (pvz. Norvegija, JAV ir k.t.) atotrūkis mažėja, tačiau išlieka daugybė problemų. Vienos iš ryškiausių, tai aplinkosaugos. Pastėjimai ir rekomendacijos, kurios padėtų pradėti žaliąjį augimą:

PastebėjimasRekomendacija
Ekonomika turi reikšmingą CO2 pėdsaką, tačiau aplinkosauginiai mokesčiai mažesni nei EBPO vidurkisPradėti taikyti (ne ATL sektoriams) CO2 mokestį, kompensuojant daliai įmonių ir namų ūkių
Iškastinio kuro subsidijos yra vienos didžiausių EBPOPanaikinti aplinkai žalingas iškastinio kuro subsidijas

EBPO siūlo, kad CO2 mokestis būtų apie 30 EUR/t. Taip pat tyrime nurodoma, kad Lietuva patiria didžiausius kaštus EBPO pagal smulkių dalelių (PM2.5) poveikį viduomenei.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos Respublikos Seimą ir Aplinkos ministeriją atsižvelgti į EBPO rekomendacijas bei pradėti veikti šalintant iškastinio kuro subsidijas ir įvedant CO2 mokestį.