Zero Waste planas savivaldybėms II: nauda

2017 m. pabaigoje Zero Waste Europe išplatino Zero Waste planą savivaldybėms.

Plane yra pateikiama reali ir patikrinta nauda, kurią gauna savivaldybės žengiančios “Zero Waste” keliu:

Ekonominė

  • Mažiau atliekų – mažesnės atliekų tvarkymo sąnaudos. Geresnis atskiras atliekų surinkimas ir prevencijos priemonės leidžia ženkliai sumažinti į sąvartyną ir atliekų deginimo įrenginius siunčiamų atliekų kiekį. Pvz., šiuo metu Vilniaus miesto sąvartyno “vartų mokestis” yra 71.13 EUR/tona + PVM (2018-01-14) prie to dar prisideda ir sąvartyno mokestis 3 EUR.
  • Geresnis atskiras surinkimas reiškia aukštesnės kokybės antrines žaliavas, kurios yra parduodamas rinkoje ir padeda sumažinti atliekų surinkimo kaštus.
  • Kuomet miestas siekia skatinti vietines atliekų prevencijos iniciatyvas, tuomet vietos verslininkai pradeda vystyti bepakuotę prekybą, antrinius daiktų panaudojimus ir pan. taip sukuriama stipresnė bendruomenė su labiau diversifikuota ekonomika.
  • Su atliekų sumažinimo planu ir finansiniu paskatinimu išmesti mažiau atliekų, kiekvienas norintis gali sumažinti savo atliekų išvežimo kaštus.

Socialinė

  • Zero Waste pirmiausia stengiasi panaudoti vietos sprendimus valdyti žaliavas. Tai reiškia investicijas į atskiro surinkimo optimizavimą, sklaidos kampanijos ir mokymai bei naujos galimybės vietos verslui tvarkyti atliekas.
  • Vidutinišai Zero Waste sukuria 10 kartų daugiau darbo vietų nei šalinimas sąvartyne ar deginimas. Nes šalinimas sąvartyne ir deginimas yra kapitalui intensyvūs sprendimai, kuriuose reikia itin mažai darbo jėgos. Tuo metu medžiagų antrinis panaudojimas, depozitas ir taisymas yra darbui intensyvūs sprendimai, kurie dažniausiai atliekami vietoje. Perdirbimas taip pat yra darbui intensyvus procesas, nes atskiras surinkimas reikalauja nemažai kontrolės siekiant švarių antinių žaliavų srautų.
  • Zero Waste sukuria ne tik darbo vietas, bet ir “socialias” darbo vietas. T.y. daiktų taisymas ir surinkimas yra darbai, kuriems nereikalingas aukštas išsilavinimas, todėl žmonės, negalintis rasti darbo kitose srityse, suranda jį šioje industrijoje. Tai pasitarnauja visuomenės harmonijai.
  • Zero Waste suburia bendruomenę kartu. Bendruomeninis kompostavimas, taisymo kavinės ir t.t. yra veiksmai, kurie padeda susiburti ir didinti bendruomenės stiprumą.
  • Zero Waste padeda socialiai pažeidžiamiems. Antrinio panaudojimo ar sauskelnių plovimo paslaugos sukuria darbo vietas, o Zero Waste gyvenimo būdas leidžia sumažinti savo išlaidas.

Aplinkosauginė

  • Zero Waste reiškia mažiau šiltnamio efektą sukeliančių emisijų iš sąvartyno bei atliekų deginimo įrenginių. Taip pat kompostuojant namuose – mažiau atliekų yra transportuojama, jis gali būti panaudojamas vietoje ir atliekovežiai išmeta mažiau CO2.
  • Skatinant Zero Waste gyvenimo būda mes remiame sezoninius vietos bendruomenės užauginamus produktus, kuriems reikia mažiau konservantų ir pakuočių. Tai skatinama sveikus įpročius bendruomenėje.

 

Akivaizdu, kad kiekviena savivaldybė gali pagerinti savo miestiečių gyvenimą prisijungdama prie Zero Waste miestų.