Pasaulio pirmasis perdirbimo prekybos centras Eskilstunoje, Švedijoje

Pirmasis!

ReTuna Återbruksgalleria yra pirmasis pasaulyje perdirbimo prekybos centras, revoliucionuojantis apsipirkimą klimatui saugiu būdu. Seniems daiktams yra suteikiamas naujas gyvenimas per taisymą ir “upcyclingą” (aukštesnę vertę kuriantį perdirbimą). Viskas kas yra parduodama buvo perdirbta, antrinį kartą panaudota arba organiškai ar tvariai pagaminta.

Prekybos centras buvo atidaryta 2015 metais ir dirba šalia Retuna Återvinningscentral perdirbimo centro Eskilstununoj. Lankytojams yra paprasta išrūšiuoti atsisakomus daiktus į tam skirtus konteinerius ir palikti antram panaudojimui skirtus žaislus, baldus, drabužius, dekoracijos elementus ir elektronikos pritaisus į parduotuvės sandėlį (vadinamą “Returen”). Tame sandėlyje AMA (Eskilstunos savivaldybės išteklių padalinys atsakingas už aktyvumą, motyvaciją ir užimtumą) darbuotojai atlieka pirminį įvertinimą kas gali būti dar panaudojama o kas – ne. Daiktai po to paskirstomi po parduotuves. Juose darbuotojai atlieka antrinį vertinimą, kurio metu nusprendžia ką norėtų sutaisyti, pataisyti, konvertuoti, pagerinti – ir galiausiai parduoti. Šiuo būdu medžiagoms yra suteikiamas naujas gyvenimas.

Šio verslo koncepcija veikia: 2016 m. ReTuna Återbruksgalleria uždirbo 8.1 mln. SEK (0.77 mln. EUR) už parduotus perdirbtus daiktus.

Tačiau ReTuna yra daugiau nei prekybos vieta. Ji siekia būti ir visuomenės švietėja. ReTuna organizuoja renginius, dirbtuves, paskaitas, temines dienas ir daugiau – viską grindžiant tvarumu. Šalia esanti Eskilstuna Folkhögskola mokykla organizuoja vienerių metų mokymosi programą “Perdirbimo dizainas – Återbruk”. Ten pat yra ir konferencijų salės, kur lankytojai gali turėti klimatui draugiškus susitikimus. Organiniai pietūs ir kepiniai yra siūlomi Returama kavinėje.

Idėjos prigimtis

Eskilstuna savivaldybė siekia būti žaliuoju pavyzdžiu. Tai yra su aplinka susijęs vystymo darbas, kurio idėja atkeliavo apie prekybos centrą, kuris turėtų įprastas parduotuves, bet su antrinio panaudojimo ar “upcycle” produktais. Tokia koncepcija buvo siekiama pritraukti didelę visuomenės dalį ir ją informuoti apie tvarumą ir žiedinę ekonomiką.

Savivaldybės politikai nusprendė šią idėją paversti realybe ir statybos prasidėjo 2014 m. rugpjūtį. ReTuna Återbruksgalleria atvėrė duris visuomenei 2015 m. rugpjūčio 28 d.

ReTuna Återbruksgalleria ne tik siūlo tvarų apsipirkimą ir veikia kaip visuomenės aplinkosaugos švietėjas, bet sukuria virš 50 darbo vietų. Ši parduotuvė sulaukė daug tarptautinio dėmesio – dokumentinių filmų kūrėjai, žurnalistai ir turistai iš viso pasaulio ten apsilankė. Koncepcija plinta toliau!

[ngg_images source=”galleries” display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]