16 priemonių gyventi tvarų anti-kapitalistinį gyvenimą kapitalistiniame pasaulyje

Guardian dienraštis išrinko savo skaitytojų pasiūlytas geriausias priemones gyventi tvariai. Mes jas pritaikėme Lietuvos sąlygoms:

Internetas ir įvairios platformos jame leidžia gyventi ne kapitalistinį ir net gi anti-kapitalistinį gyvenimą. Pradedant savo pačio maisto auginimu, atsisakymu pirkti automobilį, tęsiant daiktų mainais ir savanoriavimu – daugybė būdų kaip atmesti pelno siekimą ir toliau kaip individams ar organizacijoms gyvuoti.

Kiek įmanoma daugiau mainytis daiktais

Ne kartą esame susidūrę su daiktais kurių nebenorime arba jie mums tiesiog nereikalingi. Juos galime atiduoti kitiems. Taip pat yra kitų, kurie atiduoda savo daiktus. Pvz. Didžiojoje Britanijoje veikia Freegle, kuris vienija net 2.5 mln. narių. Atiduoti galima ir naudojantis populiariasia Lietuvos skelbimu svetaine skelbiu.lt. Atliekų tvarkymo centrai tai pat skatina žmones atiduoti daiktus – rubrika “dovanoju” Marijampolės regioninio atliekų tvarkymo centro svetainėje.

Mainytis ne tik naudojantis interneto platformomis

Vokietijoje daug žmonių jiems nebereikalingus daiktus tankiai apgyvendintuose miestuose palieka prie lauko durų. Šio straipsnio autorius pats buvo palikęs seną šaldytuvą prie durų daugiabučio laiptinėje Vilniuje ir jis buvo paimtas. Alternatyva būtų pasinaudoti regioninių atliekų tvarkymo centrų aikštelėmis, kuriose galima palikti ir pasiimti gerus daiktus, pvz.: Alytaus regione tokių net 19!!

Patiems gamintis drabužius

Drabužių siuvimasis yra puikus hobis skatinantis kūrybiškumą. Prieš keletą metų Delfi rašė kad drabužius pati siuvasi ir G. Gurevičiūtė.  Šokėja Kristina Tarasevičiūtė taip pat scenai sukneles siuvasi pati.

Nebepirkti muilo

Šitas pasirinkimas iš tiesų ne kiekvienam. Guardian skaitytojas teigia, kad naudoja Muilo medžio (Sapinidus) riešutų skysti ir po to obuolių actą. Mano namai ir 15min taip pat pateikia patarimus kaip namų sąlygomis pasigaminti muilo: čia ir čia

Nesinaudoti bankų paslaugomis

Šiuo metu jau yra alternatyvų įprastiems bankams, tokių kaip Revolut.

Nesilankyti sporto salėse

Gamtoje galima sportuoti tiek vasarą (bėgti, minti dviratį ir t.t.) tiek žiemą (slidinėti) su nuolatos besikeičiančiais vaizdais bei grynu oru, be įprastinės sporto salės garsios pop muzikos, prakaito kvapo ir pamaivų prie veidrodžio.

Susitaisyti daiktus

Įvairiose taisymo dirbtuvėse galima susitaisyti savo daiktus, pvz.: Textile nuolat rengia kūrybines drabužių taisymo dirbtuves. Taip pat galima rasti daug informacijos kaip sutvarkyti elektros ir elektronikos įrenginius IfixIT.

Atsisakyti Facebook, Twitter ir Instagram

Vidutinis interneto vartotojas pasaulyje kasdien praleidžia virš dviejų valandų socialiniuose tinkluose. Tą laiką galima panaudoti sau, savišvietai, artimiesiems, hobiams ir t.t. Plius – nebegaunama tiek reklamos.

Pradėti bendruomeninės viešąją įstaigą

Kuomet bendruomenė kuria kažkokį bendrajį gerį ir turi tikslą, tai suteikia jos narias pilnavertiškumą ir prasmingą laiko praleidimą. Taip pat tokia veikla sustiprina tarpusavio ryšius ir padaro tokią bendruomenę itin stipria ir atsparia išorės šokams, nes visuomet atsiras kažkas kas padės.

Pasigaminti savo pačių valymo priemones

Dauguma namų valymo priemonių galima pakeisti maišant actą su vandeniu (santykiu 1:3). Soda taip pat gerai veikia. Delfi pateikia 6 valymo priemones, kurias gali kiekvienas pasigaminti namuose be pakuotės.

Lankytis bibliotekose

Daug knygų aprašymų galima rasti Amazon, o tuomet pačias knygas perskaityti bibliotekose. Vilniuje veikia didžiausia Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo Biblioteka taip pat didelė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka.

Pasidalinti pertekliniu maistu

Jau dabar Lietuvoje veikia tokios programėlės kaip OLIO, kurias naudojant galima pasidalinti su kitais pertekliniu maistu.

Pirkti atsakingai

Tvaraus gyvenimo būdas yra visų pirma ‘atsisakyti’ ko nereikia. Juk turime tiek daug daiktų kurių nenaudojame ar kiti nenaudoja. Nepirkime, o naudokime tai kas jau dabar yra pas mus ir kitus.

Prisijunkti prie aplinkosauginės grupės

Aplinka yra mūsų visų! Rūpinkimės ja ir skatinkime tuo užsiimti kitus. Galime kovoti su klimato kaita ir padaryti poveikį! VšĮ “Žiedinė ekonomika” nuolatos ieško sąvanorių. Prisijunk 🙂

Atsisakyti vairavimo

Daugeliu atvejų kiekvienas iš mūsų gali atsisakyti automobilio ir darbo vietą, mokymo įstaigą ar kitą vietą pasiekti pėščiomis, dviračiu ar viešuoju transportu. Taip ne tik sumažinamas išmetamo CO2 kiekis dėl nedeginamo iškastinio kuro, bet ir sutaupoma daugybė išteklių negaminant naujų automobilių. Blogiausiu atveju kai reikia kur nors skubiai nuvažiuoti – galima naudoti CityBee, kuri padengia beveik visą Vilnių.

Išbandyti Fairphone

Tai toks išmanusis telefonas, kuris gaminamas etiškai ir gali būti lengvai atnaujimas bei taisomas. Kuomet kiti gamintojai stengiasi savo telefonus padaryti kuo sunkiau taisomus, Fairphone dalinasi instrukcijomis. Daugiau informacijos čia.