Vokiško ekodizaino lauretai 2019: koncepcija

Kasmet Vokietijos Aplinkos Ministerija ir Vokietijos Aplinkos Apsaugos Agentūra renka geriausias eko-dizaino pavyzdžius produkto, paslaugos, koncepcijos ir jaunimo kategorijose.

Pateikiame laureatus paslaugos kategorijoje:

Žalioji energija ant asfalto

Solmove sukūrė daugiafunkcinį kelio paviršių, kurį sudaro fotoelektriniai elementai ir specialus stiklas kurį galima prijungti prie įvairių paviršių. Toks “saulės kilimas” sumažina padangų riedėjimo triukšmą, žiemą, atšildo ledą, gali būti įvairiaspalvis ir keistis informacija su autonominėmis transporto priemonėmis. Energijos perdavimas transporto priemonėmis pateikiamas indukcijos būdu.

SeaElefant

Daugiafunkcis laivas „SeaElefant“ – jūros šiukšlių surinkimo koncepcijos dalis. Toks laivas paima surinktas plastiko šiukšles jūrose ir vandenynuose, tuomet jas rūšiuoja ir spaudžia į ryšulius, kuriuos galima laikyti laivo konteineriuose.

Freiburgo rotušė

Freiburgas jau garsus savo kavos puodelių sistema, o ši rotušė yra viešasis pastatas suprojektuotas pagal aukščiausius aplinkosauginius ir energetinio efektyvumo standartus. Jis pasižymi saulės energijos, geoterminės energijos, komponentų aktyvavimo bei energijos valdymo sistemų naudojimų. Toks pastatas pagamina daugiau energijos nei pats sunaudoja šildymui, vėsinimui, vedinimui ir apšvietimui.

WOODSCRAPER

WOODSCRAPERS – žiedinius išteklius naudojantys dangoraižiai. Juos daugiausia sudaro atsinaujinančios žaliavos, tokios kaip mediena ir šiaudai. WOODSCRAPERS yra prototipas, pateikiantis sprendimą kaup reaguoti į neatidėliotinas išteklių išeikvojimo, klimato kaitos ir gyventojų skaičiaus augimo Šiaurės Europoje problemas.