100 kartų daugiau palmių aliejaus ES degaluose nei visuose OREO sausainiuose pasaulyje

Europos NVO tinklas Transport&Environment pateikė informaciją apie tai kiek stipriai ES biodegaluose padaugėjo palmių aliejaus naudojimas.

Remiantis naujausiais duomenimis, už atogrąžų miškų iškirtimą atsakingo palmių aliejaus naudojimas ES biodyzeline pernai padidėjo 7 % ir pasiekė didžiausią visų laikų rodiklį – 4.5 mln. tonų.

Tokie skaičiai kontrastuoja su palmių aliejaus naudojimu kasdienio naudojimo produktuose, tokiuose kaip duona, ledai, šokoladas, margarinas, šampūnas ar valiklis. Juose palmių aliejaus naudojimas per pastaruosius metus sumažėjo iki pačio mažiausio skaičiaus – 2.8 mln. tonų. To priežastis – ES 2009 biodegalų politika, kuri reikalauja degalų gamintojų į įprastinius degalus įmaišyti biodegalų, siekiant automobilius padaryti ‘žalesniais’.

Tokia rūpestį kelianti tendencija pastebima su dauguma valgomųjų riebalų. Per pastaruosius 10 metų palmių, sojų, rapsų ir saulėgražų aliejus maistui stagnuoja tiek 12 mln. tonų per metus. Bet jų naudojimas “bio”-dyzelinui padidėjo 46 %, nuo 8 mln. tonų 2009 iki 11.7 mln. tonų 2019.

Remiantis naujausiais ES duomenimis, nuo 2008 m. 45 % naujų palmių aliejaus plantacijų sukėlė atogrąžų miškų kirtimus. Todėl palmių aliejaus dyzelinas yra maždaug 3 kartus blogesnis už įprastinį dyzeliną. Vidutiniškai iš maisto ir pašarų pagamintas biodyzelinas išskiria maždaug 80 % daugiau ŠESD nei pagamintas iš naftos.

Pernai ES aiškiai iškomunikavo, kad šalys narės nebeprivalo naudoti iš maistinių ir pašarinių žaliavų pagamintų biodegalų po 2021 m., tam kad pasiektų atsinaujinančios energetikos tikslus. Tačiau ES šalims narėms paliekama teisė tą daryti.

Palm oil diesel factories in Europe

Ispanija, Nyderlandai ir Italija kartu pagamino apie 81.5 % viso ES palmių aliejaus dyzelino 2019 m. Ispanija yra didžiausia Europoje palmių aliejaus dyzelino Europoje ir pernai pagaminto net 1.76 mln. tonų ‘biodyzelino’. Antra vieta tenka Nyderlandam su 1.06 mln. tonų, trečia – Italijai su 0.84 mln. tonų.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos politikus priimti teisės aktus nelaikančiais iš palmių aliejaus ar šalutinių jo produktų pagaminto biodyzelino kaip atsinaujinančio dėl milžiniško neigiamo poveikio atogrąžų miškams ir CO2 pėdsako bei skatinančiais II kartos biodyzelino gamybą.