Tvarių Kalėdų gidas

Gražiausios metų šventės jau ne už kalnų, visi jau skuba pirkti dovanas, puošti eglutę bei galvoti kuom pavaišinti svečius. Gruodžio mėnesis yra taršiausias metuose, nes išmetama 25% daugiau atliekų, kurias sudaro nesuvartotas maistas, pakavimo popierius, ar pabodusios dekoracijos, net jei jos dar tinkamos panaudojimui. “Žiedine Ekonomika” kviečia akimirkai sustoti, nepasiduoti spaudimui pirkti ir per šventes būti dėmesingais ir priimti protingus sprendimus.

Eglutės

Pirmasis didysis sezono klausimas – kokią eglutę rinktis – gyvą ar plastikinę. Gyva 2 metrų aukščio eglutė miške auga bent 10 metų iki kol yra paruošta kirtimui. Eglutės Kalėdų sezonui yra auginamos specialiuose miškuose kaip monokultūra, todėl nekelia grėsmės natūralioms ekosistemoms bei bioįvairovei. Tačiau tai nepateisina fakto, jog eglučių auginimui reikia daug iškertamo miško ploto. Kai kuriuose pasaulio vietose eglutės yra purškiamos pesticidais ir transportuojamos sraigtasparniais pardavimui į šiltesnius kraštus. Daugiausiai taršos sukeliama transportavimo metu bei neteisingai atsikratant eglute po švenčių. Sąvartyne atsidūrusi eglutė negali tinkamai suirti ir išskiria 16 kg CO2 dujų. Tačiau jeigu ja pasirūpinama tinkamai – surenkama ir nuvežama į kompostą, ji tinkamai suyra ir išskiria tik 3,5 kg CO2.

  • jeigu gyvenate vėsiame klimate, pirkti gyvą eglutę nėra nusikaltimas, paskui ja tinkamai pasirūpinus
  • jeigu turite plastikinę eglutę, naudokite ją, kiek įmanoma daugiau metų
  • tvariausi sprendimai – pirkti eglutę vazone ir vėliau ją persodinti, puošti jau paruoštas eglišakes ar susikonstruoti savo originalią eglutę iš turimų medžiagų

Dekoracijos

Kita kategorija – šventinės dekoracijos. Kartais namams neužtenka tik eglutės, norisi ir kitų papuošimų. Lietuviai turi puikią tradiciją kiekvienais metais vėl naudoti jau turimas dekoracijas. Tačiau parduotuvių lentynose siūlomi blizgučiai vis tik traukia akį, todėl dalinamės kaip atsispirti šiai pagundai.

  • pasigaminti dekoracijų patiems iš natūralių medžiagų: džiovinti apelsinai ir uogos, imbieriniai sausainiai ir nameliai, spragėsių girliandos
  • vengti plastikinių blizgučių ir jų girliandų, nes jie išskiria mikroplastiką, kuris lengvai patenka į gamtą ir užteršia vandens telkinius
  • parduotuvėse randamos žvakės yra dažniausiai pagamintos iš parafino, kuriam degant, išsiskiria nuodingos medžiagos; siūlome rinktis sojų ar bičių vaško žvakes, kurios natūralesnės ir saugesnės žmonėms
  • originalių bei išskirtinių dekoracijų lengvai galima rasti sendaikčių turguose ar panaudotų daiktų parduotuvėse
  • prisiminti vaikystę ir namus papuošti popierinėmis snaigėmis, naudojant atlikusį ar mažai prirašytą popierių
  • taip pat nepamirškite naktį išjungti kalėdines lemputes, kad sutaupytumėte energijos bei išvengtumėte perdegimo rizikos

Dovanos

Daugumai gyventojų kalėdinis laikotarpis reiškia galvos sukimą, ką dovanoti artimiesiems. Nors dovanoti bei gauti dovanas yra malonu, svarbu nepamiršti, jog šventinė dvasia slypi ne dovanose ir dėmesį galima parodyti ir kitais nematerialiais būdais. Tačiau jeigu tikrai norite išrinkti kažką ypatingo tam ypatingam žmogui, kviečiame tai daryti protingai ir savęs paklausti:

  • ar dovana po kelių dienų bus padėta ant lentynos ir pamiršta?
  • ar ji greitai atsidurs šiukšliadėžėje ar bus atiduota į sendaikčius?
  • ar adresatas jau neturi panašaus dalyko?
  • ar dovana praktiška ar tik populiari?
  • ar tai apgalvota dovana, ar tik impulsyvus pirkinys?

Dalinamės sukauptomis idėjomis kaip dovanoti atsakingai ir tvariai. Primename, jog geriausia dovana yra apgalvota, kokybiška, o svarbiausia, jog būtų panaudota. Kokybiška mažesnė > daug mažmožių.

  • patirčių dovanos dovanoja atsiminimą, o ne materialų mažmožį: dovanų kuponai į restoraną, muziejų, kiną, teatrą, keramiką, žvakių gaminimą, masažą, koncertą, sporto renginį ir t.t.
  • jeigu adresatas tikisi kažko specifinio, gal pavyktų surasti dovaną iš antrų rankų: skelbimuose, sendaikčiuose, Vinted, Depop, Etsy Store
  • niekas taip neparodo įdėtos širdies kaip namie pagamintos dovanos: gardėsiai, piešiniai, žvakės, muilai, keramikos dirbiniai, karpiniai, atvirutės, padažai ir konservuotos gėrybės
  • šventės yra puiki proga artimuosius aprūpinti daugkartiniais tvaraus gyvenimo atributais: kietas šampūnas, menstruacinė taurelė, produktų maišeliai, metalinis skutukas, daugkartinis kavos puodelis ir t.t. Lietuviškos zero waste prekių parduotuvės Nula, Urban Earth Lovers, Zeroteka.
  • kviečiame remti ne korporacijas milžines (Amazon), o vietinius amatininkus, kurie pasiūlys originalių kūrinių bei įvertins jūsų skirtą paramą

Pakavimas

Pakavimo popierius daugiau dėmesio susilaukia pakuojamas negu išpakuojamas. Po kelių sekundžių jis tampa atlieka ir užkemša konteinerius. Iš pirmo žvilgsnio žvilgantis pakavimo popierius atrodo nekaltas ir lengvai perdirbamas, deja, jo žvilgesys dažnai tik plastiko sluoksnio nuopelnas, kas padaro jį neperdirbamu. Tai kaip gi kitaip pakuoti dovanas?

  • pati tvariausia pakuotė – jau esanti namuose: seni dovanų maišeliai, pakavimo popierius (net jei ir su plastiku), kartoninės dėžutės
  • pritaikyti kitus netradicinius pakavimo medžiagas – seni laikraščiai, žurnalai, sąsiuviniai ar net medžiagos skiautė
  • jeigu reikia naujo pakavimo popieriaus – rinktis pagamintą iš perdirbto popieriaus
  • nepamirškite išpakuojant dovaną, nesuglamžyti popieriaus, jį išlyginti, jog jis galėtų būti panaudotas kitiems metams/kitoms dovanoms
  • puoškite natūraliais elementais – šakelėmis, smilgomis, medžiaginėmis virvelėmis

Vaišės

Dažnas lietuvis siekia parodyti kuo didesnį svetingumą, nuklodamas stalą įvairiausiais patiekalais. Deja, bet galiausiai stalai lūžta nuo vaišių apstumo ir svečiai nesugeba visko užbaigti. Daug maisto keliauja ant kitos dienos stalo, tačiau daug patiekalų užsilieka šaldytuvuose ir atsiduria šiukšliadėžėje. Maisto švaistymas yra prabanga. Švaistomi ne tik brangūs ištekliai, bet ir pinigai skirti šventėms. Kviečiame dėmesingai vaišintis bei vaišinti svečius.

  • naudoti mažiau gyvulinės kilmės produktų, kurių auginimas smarkiai prisideda prie klimato krizės ir pakeisti juos daržovėmis
  • žiemos sezono metu dauguma šviežios produkcijos yra vežama iš šiltų kraštų, transporto emisijos pasiekia naujas aukštumas – rinkitės sezonišką bei vietinę produkciją, sumažindami transportavimo emisijas
  • skirkite minutę patiekalų planavimui, jog pirkimo metu išvengtumėte perteklinių produktų ir gamintumėte tiek, kiek bus suvalgyta
  • jeigu yra galimybė, venkite vienkartinės plastikinės pakuotės ir rinkitės vietinius ūkininkų turgelius
  • jeigu liko maisto likučių, kurių nebepavyks suvartoti – užšaldykite ar atiduokite svečiams, kaimynams

Švenčių metu svarbu neužmiršti tikrųjų vertybių, padėkoti už viską, ką turime ar pareflektuoti, ką reiktų keisti. Pasiduoti Kalėdų chaosui labai lengva, tačiau kokia prasmė bėgti paskui akcijų reklamas ir galiausiai prie vaišių stalo sėdėti išsekusiu kūnu ir mintimis. Šventės turi būti poilsio, susimąstymo bei ramybės metas. Laikas atkreipti dėmesį į tai, kas svarbu, į tai, kokią įtaką pirkiniai ir veiksmai daro asmeniui ir aplinkai. Atsakingas ir tvarus vartojimas turi sekti visais metų laikais, nepaeidamas ir šventinių laikotarpių. Susikurkite saugią, jaukią, šiltą bei tvarią aplinką per šias Kalėdas sau, kitiems bei planetai.

Gido autorė Meda Bagdonaitė

Šaltiniai http://www.gittemary.com/2021/12/what-is-more-sustainable-a-plastic-or-a-natural-christmas-tree.html https://www.instagram.com/shelbizleee/ https://www.greenpeace.org.uk/