Svilengradas – pirmoji Bulgarijos zero waste savivaldybė!

Maždaug 25 000 gyventojų turinti Svilengrado savivaldybė pradėjo pasirengiamuosius veiksmus tapti pirmąja Bulgarijos zero waste savivaldybe. Ši savivaldybė, esanti šalia Turkijos ir Graikijos sienų, jau seniau garsėjo kaip viena aplinkai draugiškiausių Bulgarijoje, tad Zero Waste Bulgarija (aplinkosauginė asociacija Za Zemiata) pakvietė ją prisijungti prie Zero Waste Cities iniciatyvos.

2018 m. pradžioje Za Zemiata kartu su savivaldybės atstovais pradėjo ruošti Zero Waste planą ir ilgalaikę įgyvendinimo strategiją. Buvo sudaryta ir Svilengrado Zero Waste patariamoji taryba apimanti narius iš įvairių visuomenės atstovų: restoranų ir viežbučių savininkai, ne vyriausybinės organizacijos, Romų jaunimas, vietos parlamento nariai, savivaldybės darbuotojai, senjorai, mokytojai, gydytojai ir t.t.

Svilengradas tapo pirmuoju miestu Bulgarijoje, kuris pradėjo teikti atskiro pakuočių atliekų surinkimo sistemą Bulgarijoje. Pirma, tokius surinkimo konteinerius pakuotės tvarkymo organizacija Ecopack pastatė vienbučiuose namuose, o vėliau kartu su savivaldybe pradėjo pilotą su mini eko-salomis šalia daugiabučių namų į kurias gali patekti tik tų namų gyventojai. Tam, kad susidarytų geri įpročiai – visi darželiai moko vaikus tinkamai rūšiuoti.

Atskiras pakuotės atliekų surinkimas taip pat pradėtas ir iš juridinių asmenų – tokių kaip parduotuvės ir restoranai.

Kol kas rezultatai labai geri ir Svilengrado savivaldybė gavo daugybė apdovanojimų kaip žaliausia Bulgarijoje. Neužilgo pradės veikti ir 3000 tonų per metus kompostavimo aikštelė, tad mieste bus surenkamos ir bioskaidžios atliekos!

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos savivaldybes jungtis prie Zero Waste miestų tinklo – padėsime viskuo pasiekti gerus atliekų tvarkymo rezultatus ir padaryti miestus draugiškesnius aplinkai bei gyventojams!