Vidutinis Europos gyventojas dėl oro taršos praranda 2 metus

Remiantis European Hear Journal studija, išpublikuota kovo 12 d, vidutinis europietis dėl kvepavimo užterštu oru praranda vidutiniškai 2 gyvenimo metus. Studijos rezultatai skelbia, kad net 800 000 žmonių Europoje miršta priešlaikine mirtimi ir tai sudaro net 17 % iš maždaug 5 mln. žmonių, kurie kasmet miršta Europoje. Tyrėjai teigia, kad didelė dalis mirčių, tarp 40 ir 80 % yra niekuo nesusijusios su kvėpavimo takais, o pakenkia kitiems organams, pirmiausia – širdžiai ir kraujagyslėms.

Ataskatoje teigiama, kad chroniškas būvimas kietosiomis dalelėmis užterštame ore sutrikdo kraujagyslių veiklą, kas veda link myokardo infarkto, hipertensijos ir širdies funkcijų sutrikimo.

Pasak kardiologo ir vieno iš sudijos autorių Thomo Munzel’io dabartinė oro tarša Europoje kenkia labiau nei rūkymas. Rūkymo atsisakyti galima, o oro taršos – ne.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Aplinkos ministeriją imtis realių priemonių ir veiksmų mažinti oro taršai, nes pagal kietąsias daleles Lietuva patenka į regioną, kuris yra nesveikas jautrioms grupės, tokioms kaip senyvi žmonės.