Vienkartinio kavos puodelio mokestis?

Škotijos parlamentas ryžtingai juda link žiedinės ekonomikos. Prieš kelias savaites ‘žiedinės ekonomikos įstatymų projekte’ yra pateikta labai sveikintinų pasiūlymų siekiant sumažinti vienkartinės pakuotės. Vienas iš jų – 25 pensų (29 euro centrų) vienkartinių kavos puodelių mokestis. Panašus tik 10-15 euro centų mokestis jau ne vienerius metus taip pat siūlomas neperdirbamiems kavos puodeliams Airijoje ir Anglijoje, tačiau nesimaterializuoja. Škotijos parlamentas šiuo atveju yra labai ryžtingas ir tikėtina, kad ‘žiedinės ekonomikos įstatymų projektai’ bus priimti.

2016 m. tuometinis aplinkos ministras Kęstutis Navickas buvo spaudoje pasiūlęs apmokestinti vienkartinius kavos puodelius 1 euro mokesčiu. Deja, jau kitą dieną atsiėmė savo žodžius. Didžiausias pasipriešinimas buvo iš įvairių kavinių tinklų, kurių dauguma net nerūšiuoja savo kavos puodelių ir kavos, kurią lengvai galima perdirbti. Juos galima vadinti teršėjais, nes Lietuvoje šiuo metu vienkartiniai kavos puodeliai nėra perdirbami ir keliauja arba į deginimą arba į sąvartyną.

Zero Waste Revoliucija! Šmaikštus lenkiškas video

VšĮ “Žiedinė ekonomika” siūlo aplinkos ministerijai išplėsti Lietuvos Respublikos aplinkos teršimo įstatymą sukuriant papildomą grafą apmokestinamosios pakuotės rūšiai ir nustatant adekvatų 20-30 Euro centų mokestinį tarifą vienkartiniams kavos puodeliams.