Prancūzijos vyriausybė remia taisymo paslaugas

Nuo gruodžio 15 dienos Prancūzijoje prasideda iniciatyva, kuria vietos gyventojai galės gauti finansinę pagalbą elektroninių namų apyvokos daiktų taisymui. Tikslas yra paskatinti žmones taisyti daiktus vietoje pirkimo naujų.

‘Loi Agec’ (Agec įstatymas) leis gauti išmokas siekiančias 10-45 Eurus priklausomai nuo taisomo daikto, pavyzdžiui:

  • 10 Eur už kavos aparatą;
  • 25 Eur už indaplovę (iki 25 % taisymo kainos).
  • 45 Eur už nešiojamą kompiuterį.

Iš viso įtraukta net apie 30 elektroninių namų apyvokos daiktų. Taisymą bus galima atlikti pas oficialiai pripažintus taisytojus, kurie dalyvauja schemoje. Prisijungusių taisytojų skaičius viršija 500 ir iniciatyvos autoriai tikisi, kad šis skaičius pasieks 20 000. Visi schemoje dalyvaujantys taisytojai taip pat gauna kokybės ženklą.

Skaičiuojama, kad šiuo metu į schemą galėtų patekti apie 1,5 mlrd. prietaisų Prancūzijoje. Deja, net apie 60 % gedimų lieka nesutaisyti. Tikimasi, kad ši iniciatyva padės 20 % padidinti taisymo lygį ir jis pasieks iki 12 mln. 2027 metais. Iš viso iki 2027 metų numatoma 410 mln. Eur.

Ši taisymo parama yra panaši į jau egzistuojančias Vokietijoje ir Austrijoje.

VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Aplinkos ministeriją ir LR Seimo narius sukurti galimybes gyventojams pigiau taisyti savo elektronikos ir kitus buitinius daiktus. Tai prisidėtų prie darbo vietų sukūrimo, mažesnio naujų įrenginių pirkimo ir žiedinės ekonomikos.