Prekybos centrų galia mažinant perteklinės ir neperdirbamos pakuotės kiekį

Lietuvoje veikia šimtai didžiųjų prekybos tinklų (“Maxima”, “LIDL”, “RIMI”, “IKI” ir “NORFA”) parduotuvių. Remiantis Wikipedia vien “Maxima” ir “IKI” kartu valdo beveik 500 parduotuvių. Neabejotinai, dauguma Lietuvių maisto produktus perka tuose prekybos tinkluose. Jų pateikiamas asortimentas formuoja ne tik mūsų vartojimo įpročius bet turi ir milžinišką poveikį atliekų tvarkymo sistemai. Kaip? O gi tuo, kad dauguma maisto produktų yra supakuoti. Būtų nuostabu, jeigu visi prekybos centrai atsisakytų pakuotės, bet to galima tikėtis tik tolimoje ateityje. Tačiau VšĮ “Žiedinė ekonomika” mano, kad jau dabar būtų galima pereiti prie pilnai perdirbamos pakuotės atsisakant neperdirbamų plastikų (pvz. kombinuoto – žymimo “7” numeriu). Geras pavyzdys yra Kanados teisės aktas apie kūrį buvo rašyta ankščiau. Šiuo metu Lietuvos prekybos tinkluose dar pilna tokių NEPERDIRBAMŲ pakuočių:

Didžiojoje Britanijoje didžiausias prekybos tinklas TESCO, valdantis per 2500 parduotuvių, pradėjo reikšmingai įgyvendinti savo strategiją ‘Remove, Reduce, Recycle’. TESCO įspėjo savo tiekėjus, kad sumažintų perteklinę ir neperdirbamą pakuotę, ir 2020 metais tokie produktai gali būti neįtraukti į lentynas.

Puikus pavyzdys kaip didelis prekybos tinklas gali sumažinti taršą. VšĮ “Žiedinė ekonomika” kviečia Lietuvos prekybos tinklus nesnausti ir pašalinti iš savo lentynų produktus su pertekline bei neperdirbama pakuote!