Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia naujausius teisės akto “Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo” pakeitimus. Dabar pagrindiniai nurodymai aukojantiems maistą:
6. Labdarai ir paramai skirtas maistas turi būti saugus vartoti.
8.6. viešojo maitinimo įmonių pagamintas maistas, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, jam nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 valandas po pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje;
10. Labdarai ir paramai negali būti tiekiami:
10.1. maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki …“, yra pasibaigęs;
10.2. alkoholiniai gėrimai;
10.3. namuose pagaminti maisto produktai, jei maisto tvarkymo subjektui VMVT nustatyta tvarka nebuvo suteiktas leidimas tokiai veiklai vykdyti;
10.4. maisto produktai, kurių pakuotės pažeidimai gali turėti įtakos jo saugai (pvz., surūdijusios konservų dėžutės);
10.5. jūros gėrybės (moliuskai, vėžiagyviai).
MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS, NURODYTAS ŽYMOJE „GERIAUSIAS IKI …“, YRA PASIBAIGĘS,
VERTINIMO IR GALIOJIMO TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS
Maisto produktų grupė | Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai | Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti tiekiami rinkai | Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti | Rekomenduojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki… “, pratęsimas |
Arbata, kava | Užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | Iki 1 metų | |
Tirpūs milteliai, turintys mažai riebalų | Tirpūs, pvz., tirpi kava, prieskonių mišiniai, pudingai | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | |
Javai (išskyrus avižas), ankštiniai augalai ir jų produktai, krakmolas | Sausi, birūs, pvz., miltai, kruopos, dribsniai, makaronai | Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis | Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,
jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
|
Saldainiai (kieti), kramtomoji guma | Kieti, pvz., dražė, minkštos konsistencijos, pvz., saldainiai iš pomadinės masės, įvairi kramtomoji guma | Pakitęs kvapas ir skonis, sulipę | Jusliniai tyrimai | |
Sirupai, sirupai su priedais | Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukrų (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio) | Pakitęs kvapas ir skonis | ||
Melasa ir kiti sirupai | Pakitęs kvapas ir skonis | |||
Medaus gaminiai | Pvz., medaus gaminiai su riešutais, uogomis | Pakitęs kvapas ir skonis | ||
Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose) | Pvz., mėsos, žuvies, kondensuoto pieno, daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės | Skardinių pažeidimai (pvz., rūdys),
išsipūtę dangteliai, pakitęs kvapas ir skonis |
||
Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys | Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai | |||
Actas | Spalva priklauso nuo acto rūšies, pvz., maistinis actas | Drumzlės, gleivės, pakitusi spalva, nuosėdos | Jusliniai tyrimai | Neribojamas |
Cukrus | Sausas, birus, spalva priklauso nuo cukraus rūšies, pvz., baltasis cukrus | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | Neribojamas |
Druska, druska su priedais | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | Neribojamas | |
Avižos ir jų produktai, javų miltų mišiniai su priedais | Pvz., avižiniai dribsniai, kruopos, miltų mišinys picai | Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis | Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,
jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
Iki 2 mėnesių |
Tirpūs milteliai, turintys daug riebalų | Tirpūs, sausi, pvz., sausos sriubos, sausi padažai, pieno milteliai, kakavos ir kakavos gėrimo milteliai | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | |
Padažai, užpilai, pagardai, majonezo tipo padažai | Pvz., kečupai, salotų užpilai, garstyčios, aliejiniai padažai, majonezai su priedais ir be jų | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | |
Aliejai, kepimo riebalai | Apkartę,
padidėjęs laisvųjų riebalų rūgščių kiekis |
Laisvųjų riebalų rūgščių kiekio nustatymo tyrimai,
peroksidų kiekio nustatymo tyrimai, jusliniai tyrimai |
||
Sausainiai | Trapūs, sausi, be greitai gendančių įdarų ar papuošimų, pvz., sausainiai, džiūvėsiai, krekeriai | Pakitęs kvapas ir skonis,
užteršti aruodiniais kenkėjais |
Jusliniai tyrimai | |
Javainiai, traškučiai ir kiti panašūs produktai | Jusliniai tyrimai | |||
Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai, iš jų pagaminti sausi užkandžiai | Pakitę kvapas, skonis, spalva,
užteršti aruodiniais kenkėjais, supeliję |
Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,
jusliniai tyrimai, drėgmės kiekio nustatymo tyrimai |
||
Sausi želė, kisieliai, pudingai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | ||
Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų | Pvz., riešutų sviestas, šokoladiniai kremai | Apkartę, pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | |
Šokoladas ir jo gaminiai | Pvz., šokoladas su įdaru arba be įdaro, šokolado gaminiai su įdarais | Pakitęs kvapas ir skonis | ||
Greito paruošimo produktai | Pvz., sriubos, sausos košės | Apkartę | ||
Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo | Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai | Jusliniai tyrimai | ||
Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) pieno produktai | Pvz., pienas, grietinėlė | Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai | Jusliniai tyrimai | |
Maisto papildai | Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekis | Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekių nustatymo tyrimai | Iki 2 mėnesių, perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę | |
Duona, pyrago gaminiai | Su negreitai gendančiais įdarais ar be jų | Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis | Drėgmės kiekio nustatymo tyrimai, jusliniai tyrimai | Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
Margarinas | Tepūs, pvz., tepieji riebalų mišiniai, margarinas | Pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas |
Šaldyti maisto produktai | Pakitusi išvaizda, kvapas, apdžiūvę, apkartę | Jusliniai tyrimai | Iki 2 mėnesių | |
Kiti, aukščiau nenurodyti, gyvūniniai produktai | Pvz., vytintas kumpis, kietieji sūriai | Supeliję, pakitęs kvapas ir skonis | Jusliniai tyrimai | Iki 2 savaičių |