Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba skelbia naujausius teisės akto “Dėl Labdarai ir paramai skirto maisto tvarkymo aprašo patvirtinimo” pakeitimus. Dabar pagrindiniai nurodymai aukojantiems maistą:

6. Labdarai ir paramai skirtas maistas turi būti saugus vartoti.

8.6. viešojo maitinimo įmonių pagamintas maistas, laikantis Lietuvos higienos normoje HN 15:2005 „Maisto higiena“, patvirtintoje Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. V-675 „Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“, jam nustatytų maisto tvarkymo reikalavimų. Atvėsintas karštas maistas gali būti tiekiamas labdarai ir paramai ne ilgiau kaip 24 valandas po pagaminimo ir laikant jį ne aukštesnėje kaip +4 °C temperatūroje;

10. Labdarai ir paramai negali būti tiekiami:

10.1. maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas, nurodytas žymoje „Tinka vartoti iki …“, yra pasibaigęs;

10.2. alkoholiniai gėrimai;

10.3. namuose pagaminti maisto produktai, jei maisto tvarkymo subjektui VMVT nustatyta tvarka nebuvo suteiktas leidimas tokiai veiklai vykdyti;

10.4. maisto produktai, kurių pakuotės pažeidimai gali turėti įtakos jo saugai (pvz., surūdijusios konservų dėžutės);

10.5. jūros gėrybės (moliuskai, vėžiagyviai).

MAISTO PRODUKTŲ, KURIŲ MINIMALUS TINKAMUMO VARTOTI TERMINAS, NURODYTAS ŽYMOJE „GERIAUSIAS IKI …“, YRA PASIBAIGĘS,

VERTINIMO IR GALIOJIMO TERMINŲ PRATĘSIMO REKOMENDACIJOS

Maisto produktų grupė Maisto produktų savybės ir maisto produktų pavyzdžiai Galimi gedimo požymiai, dėl kurių maisto produktai negali būti tiekiami rinkai Rekomenduojami laboratoriniai tyrimai maisto produktų gedimo požymiams nustatyti Rekomenduojamas maisto produktų minimalaus tinkamumo vartoti termino, nurodyto žymoje „Geriausias iki… “, pratęsimas
Arbata, kava   Užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai Iki 1 metų
Tirpūs milteliai, turintys mažai riebalų Tirpūs, pvz., tirpi kava, prieskonių mišiniai, pudingai Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai
Javai (išskyrus avižas), ankštiniai augalai ir jų produktai, krakmolas Sausi, birūs, pvz., miltai, kruopos, dribsniai, makaronai Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,

jusliniai tyrimai,

drėgmės kiekio nustatymo tyrimai

Saldainiai (kieti), kramtomoji guma Kieti, pvz., dražė, minkštos konsistencijos, pvz., saldainiai iš pomadinės masės, įvairi kramtomoji guma Pakitęs kvapas ir skonis, sulipę Jusliniai tyrimai
Sirupai, sirupai su priedais Tiršti, gali būti naudojami kaip užpilai, sudėtyje turintys daug cukrų (daugiau kaip 50 proc. sausosios medžiagos svorio) Pakitęs kvapas ir skonis
Melasa ir kiti sirupai   Pakitęs kvapas ir skonis
Medaus gaminiai Pvz., medaus gaminiai su riešutais, uogomis Pakitęs kvapas ir skonis
Konservuotas maistas (skardinėse, stiklainiuose) Pvz., mėsos, žuvies, kondensuoto pieno, daržovių, vaisių, uogų, prieskoninių žolelių, grybų produktai, sriubos, salotos, uogienės Skardinių pažeidimai (pvz., rūdys),

išsipūtę dangteliai, pakitęs kvapas ir skonis

Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys   Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai
Actas Spalva priklauso nuo acto rūšies, pvz., maistinis actas Drumzlės, gleivės, pakitusi spalva, nuosėdos Jusliniai tyrimai Neribojamas
Cukrus Sausas, birus, spalva priklauso nuo cukraus rūšies, pvz., baltasis cukrus Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai Neribojamas
Druska, druska su priedais   Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai Neribojamas
Avižos ir jų produktai, javų miltų mišiniai su priedais Pvz., avižiniai dribsniai, kruopos, miltų mišinys picai Drėgni, užteršti aruodiniais kenkėjais, pakitęs kvapas ir skonis Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,

jusliniai tyrimai,

drėgmės kiekio nustatymo tyrimai

Iki 2 mėnesių
Tirpūs milteliai, turintys daug riebalų Tirpūs, sausi, pvz., sausos sriubos, sausi padažai, pieno milteliai, kakavos ir kakavos gėrimo milteliai Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai
Padažai, užpilai, pagardai, majonezo tipo padažai Pvz., kečupai, salotų užpilai, garstyčios, aliejiniai padažai, majonezai su priedais ir be jų Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai
Aliejai, kepimo riebalai   Apkartę,

padidėjęs laisvųjų riebalų rūgščių kiekis

Laisvųjų riebalų rūgščių kiekio nustatymo tyrimai,

peroksidų kiekio nustatymo tyrimai,

jusliniai tyrimai

Sausainiai Trapūs, sausi, be greitai gendančių įdarų ar papuošimų, pvz., sausainiai, džiūvėsiai, krekeriai Pakitęs kvapas ir skonis,

užteršti aruodiniais kenkėjais

Jusliniai tyrimai
Javainiai, traškučiai ir kiti panašūs produktai   Jusliniai tyrimai
Džiovinti vaisiai, daržovės, prieskoniai, jūros dumbliai, grybai, riešutai, sėklos ir kiti panašūs produktai, iš jų pagaminti sausi užkandžiai   Pakitę kvapas, skonis, spalva,

užteršti aruodiniais kenkėjais, supeliję

Užkrėstumo aruodiniais kenkėjais tyrimai,

jusliniai tyrimai,

drėgmės kiekio nustatymo tyrimai

Sausi želė, kisieliai, pudingai, konditeriniai papuošimai ir kiti panašūs gaminiai   Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai
Saldūs užtepai iš kakavos, riešutų, sėklų Pvz., riešutų sviestas, šokoladiniai kremai Apkartę, pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai
Šokoladas ir jo gaminiai Pvz., šokoladas su įdaru arba be įdaro, šokolado gaminiai su įdarais Pakitęs kvapas ir skonis
Greito paruošimo produktai Pvz., sriubos, sausos košės Apkartę
Fasuoti gaivieji gėrimai ir sultys, vanduo   Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai Jusliniai tyrimai
Ultraaukšta temperatūra apdoroti (UAT) pieno produktai Pvz., pienas, grietinėlė Pakitęs kvapas ir skonis, pakuočių pažeidimai Jusliniai tyrimai
Maisto papildai   Pakitusi spalva, išvaizda, sumažėjęs maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekis Jusliniai tyrimai, laboratoriniai veikliųjų medžiagų kiekių nustatymo tyrimai Iki 2 mėnesių, perskaičiavus rekomenduojamą suvartoti kiekį ir papildomai paženklinus pakuotę
Duona, pyrago gaminiai Su negreitai gendančiais įdarais ar be jų Supeliję, drėgni, sudžiūvę, pakitęs kvapas ir skonis Drėgmės kiekio nustatymo tyrimai, jusliniai tyrimai Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas
Margarinas Tepūs, pvz., tepieji riebalų mišiniai, margarinas Pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai Rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 5 dienas
Šaldyti maisto produktai   Pakitusi išvaizda, kvapas, apdžiūvę, apkartę Jusliniai tyrimai Iki 2 mėnesių
Kiti, aukščiau nenurodyti, gyvūniniai produktai Pvz., vytintas kumpis, kietieji sūriai Supeliję, pakitęs kvapas ir skonis Jusliniai tyrimai Iki 2 savaičių